Orange începe în 2011 construcţia unei reţele 3G în banda de 900 MHz

Autor: Magraon Andreea 08.12.2010

Orange, numărul unu pe piaţa locală de telefonie mobilă, va începe în primul trimestru din 2011 lucrările la dezvoltarea reţelei prin intermediul cărei vor fi furnizate servicii de comunicaţii de generaţia a treia (3G) în banda de frecvenţă de 900 MHz, utilizată pentru GSM.

"La finele anului 2009, Orange România a făcut o serie de teste în zona oraşului Cluj-Napoca, care au fost un succes. În primul trimestru al anului viitor, vom începe lucrările la dezvoltarea reţelei 3G în baza licenţei GSM şi vom lansa serviciile din punct de vedere comercial în diverse zone pe măsură ce vom finaliza reţeaua", a declarat directorul de marketing al companiei, .

Potrivit unei decizii a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), adoptată în februarie, Orange România, Vodafone România şi Cosmote România pot furniza prin benzile de frecvenţe radio 900 MHz şi 1.800 MHz, utilizate în prezent pentru comunicaţii GSM, şi servicii de generaţia a treia (3G) şi internet mobil de mare viteză.

Primul operator care intrat pe acest segment de piaţă a fost Vodafone România, care a lansat reţeaua în aprilie. Orange, Vodafone şi Cosmote activează atât în zona GSM, cât şi a serviciilor 3G, ultimul după ce a achizţionat, în 2009, operatorul Telemobil (Zapp Mobile), care deţinea o licenţă 3G.

Decizia ANCOM privind liberalizarea spectrului de 900 MHz a fost efectul unei directive adoptate de Comisia Europeană în toamna anului 2009.

Orange România este cel mai mare operator local de telefonie mobilă, cu peste 10 milioane de clienţi.