Italia şi Irlanda vin cu bugete de austeritate pentru a intra pe sub pielea investitorilor

Autor: Traian Terzianm 08.12.2010

Pentru a se redresa economic şi a recâştiga încrederea investitorilor, Italia şi Irlanda au adoptat bugete de austeritate pentru 2011, scrie The Wall Street Journal

Parlamentul Italiei a aprobat reduceri de cheltuieli bugetare de 25 de miliarde de euro pentru următorii doi ani prin impunerea unor măsuri de austeritate care vizează stabilizarea finanţelor publice, în condiţiile în care ţara are a doua cea mai mare datorie publică din UE, de 116 procente din PIB.

Aprobarea bugetului vine într-un moment important, punând situaţia fiscală a Italiei în ordine înainte de săptămâna de foc pentru scena politică, în care guvernul prim-ministrului Silvio Berlusconi se va confrunta cu un vot de încredere. Statul va reduce cheltuielile în diferite sectoare, de la finanţarea regiunilor şi a municipalităţilor la salarii ale angajaţilor din sectorul public

"Ne-am făcut datoria", a declarat preşedintele senatului Renato Schifani, după ce voturile au fost numărate şi bugetul a fost aprobat. Italia are cel mai ridicat nivel al datoriilor publice din Europa Occidentală, atingând pragul de 1.800 de miliarde de euro.

Dacă Berlusconi va pierde votul de încredere de săptămâna viitoare, preşedintele Italiei va trebui să decidă dacă vor avea loc alegeri anticipate sau dacă va alege un guvern interimar care să conducă ţara până la următorul scrutin parlamentar din 2013.

Şi Irlanda a făcut primul pas decisiv în planul pe patru ani de redresare a economiei, bugetul pe 2011 incluzând reduceri de cheltuieli de 6 miliarde de euro.

În ciuda presiunilor, ministrul de finanţe Brian Lenihan a promis să menţină impozitul pe profit, unul dintre avantajele Irlandei în faţa ţărilor vestice. "Vom apăra impozitul pe profit de 12,5% împotriva tuturor", a declarat Lenihan.

Guvernul a luat şi măsuri menite să împace un public irlandez nervos şi frustrat după ce ţara a fost nevoită să apeleze la ajutor financiar extern: salariul primului-ministru Brian Cowen a fost redus cu 14.000 de euro, până la 214.000 de euro, iar salariile miniştrilor au scăzut cu 10.000 de euro, până la 181.000 de euro.

În bugetul pe 2011 au fost reduse deducerile fiscale şi plăţile pentru asistenţa socială. În plus a fost introdus un alt impozit pentru proprietăţi şi a fost modificată legislaţia privind taxa pe timbru, în încercarea de a readuce la viaţă piaţa imobiliară.

De asemenea, salariul minim a fost redus cu aproape 15%, de la 8,65 euro pe oră la 7,65 euro, dar pensiile de stat au rămas neatinse.