De la 6.000 de angajaţi şi trei fabrici, Teba rămâne fără producţie

Autor: Cristina Stoian 08.12.2010
Olandezii de la Teba Group, prezenţi în ultimii zece ani pe piaţa locală de textile, au vândut fabrica de la Brad pentru 3 mil. euro şi au rămas astfel fără centre de producţie în România, după ce în ultimii ani au închis unităţile din Arad şi Iaşi, unde lucrau în total 6.000 de oameni în 2007.

"Când lucram cu fabricile din Arad şi Iaşi, în fabrica de la Brad făceam doar ambalarea şi exportul, dar ulterior ne-am diversificat producţia realizând lenjerie pentru copii de la croi la livrare, pentru clientul nostru din Italia, Unitesstile. Compania a decis să vândă însă această unitate către italieni, tranzacţia urmând să se finalizeze în ianuarie", a declarat pentru ZF Florin Oprişa, administratorul Teba Brad Industry.

În 2009, Teba Industries a înregistrat o cifră de afaceri de 9,5 milioane de euro şi pierderi de 1,3 milioane de euro, cu 147 de angajaţi, în timp ce Teba Brad Industry a raportat afaceri de circa cinci milioane de euro. Iniţial cu 1.000 de angajaţi, fabrica de la Brad a ajuns să producă doar pentru italienii care comercializează îmbrăcăminte şi lenjerie pentru copii sub brandurile Iana şi Elepi, restrângându-şi activitatea la 400 de oameni. În prezent, capacitatea de producţie se ridică la 20.000 de bucăţi pe zi.
După vânzarea fabricii, olandezii de la Teba Industries nu vor mai avea producţie locală.

În 2007, compania se număra printre cei mai mari jucători din industria textilă, având peste 6.000 de angajaţi şi afaceri de 40 de milioane de euro.
La un an distanţă, Teba a decis să închidă unitatea de producţie de la Arad unde lucrau 900 de oameni, relocând activitatea la Iaşi. Orientarea clienţilor către ţări din Asia, cu un cost al producţiei mai mic, i-a determinat pe olandezi să renunţe la trei sferturi din personalul fabricii de la Iaşi. Astfel au fost disponibilizaţi 800 de oameni dintr-un total de 1.100.
cristina.stoian@zf.ro