Volksbank, a şasea bancă locală, este pusă la vânzare. Se vor găsi cumpărători?

Autor: Liviu Chiru 08.12.2010

Volksbank România, a şasea bancă locală după activele deţinute de 4,8 miliarde de euro, ar putea să îşi schimbe proprietarul după ce conducerea grupului austriac a decis să renunţe la operaţiunile de retail de pe pieţele din regiune.



În urma acestei restructurări, grupul Osterreichische Volksbanken-AG, care a apelat anul trecut la ajutorul guvernului austriac pentru a face faţă pierderilor masive pe care le acumula, urmează să se concentreze doar pe partea de corporate banking, în Austria şi pieţele adiacente. Separarea businessului se va face prin vânzarea Volksbank International - un grup care deţine şi coordonează subsidiarele din cinci pieţe din regiune, inclusiv România - şi a Volksbank Leasing International, de asemenea prezentă pe piaţa locală. Doar Volksbank România contribuie cu circa 10% din activele totale ale grupului Volksbank AG.

"Paşii necesari, care vor fi făcuţi în următoarele luni, vor fi asistaţi de consultanţii mandataţi şi ar putea să se finalizeze prin vânzarea acestor filiale", a anunţat grupul Volksbank-AG marţi seara, la sfârşitul unei şedinţe a comitetului director.

Reprezentanţii Volksbank România nu au comentat aceste informaţii. Austriecii, veniţi în România în urmă cu zece ani, au fost pionierii pieţei de credite ipotecare.

Volksbank International cumulează operaţiunile din România, Cehia, Ungaria, Slovacia şi Croaţia, cu active totale de 13,7 miliarde de euro la sfârşitul lunii septembrie. Pe primele nouă luni ale anului grupul a înregistrat un profit net de numai 21 de milioane de euro, pe fondul cheltuielilor mari făcute pentru creditele cu probleme.

Decizia de vânzare a operaţiunilor de retail din regiune face parte dintr-un plan de restructurare şi redresare eşalonat până în 2015. La începutul anului, austriecii au contractat serviciile de consultanţă ale Lazard&Co. pentru implementarea acestui plan. În vară, Volksbank a fuzionat cu subsidiara sa Investkredit Bank şi a vândut divizia de investiţii imobiliare Europolis către CA Immo pentru 272 de milioane de euro. Măsurile de ajustare au readus grupul pe plus, dar profitul pe primele nouă luni a fost modest, de numai 57 mil. euro, la active de 47,7 miliarde de euro.

Austriecii nu au oferit detalii privind posibilul cumpărător al operaţiunilor. Pe plan local şi britanicii de la Royal Bank of Scotland, un grup naţionalizat de guvernul britanic, au încercat anul trecut să îşi vândă subsidiara, însă au sistat operaţiunea, negăsind un cumpărător dispus să plătească un preţ acceptabil.

În aceste condiţii, austriecilor nu le rămâne decât să îşi amenajeze "camerele de date", inclusiv la Bucureşti, în speranţa că vor găsi investitori interesaţi cel puţin să le citească bilanţurile.

Probleme după o dezvoltare rapidă

Pe plan local, Volksbank a crescut aproape exploziv între 2005 şi 2008, urcând de la jumătatea clasamentului până pe locul al treilea, cu active de peste 5,3 miliarde de euro. Concentrarea aproape exclusivă a băncii pe vânzarea de credite de retail cu garanţii imobiliare a făcut-o vulnerabilă faţă de căderea pieţei imobiliare. În plus, expansiunea foarte rapidă, susţinută la un moment dat inclusiv printr-un sistem de unităţi operate în regim de franciză, a lăsat loc pentru o serie de slăbiciuni interne, vizibile inclusiv în redactarea contractelor de credit. Acum Volksbank se confruntă cu un val de plângeri din partea clienţilor nemulţumiţi, care au reclamat, inclusiv în instanţă, unele clauze pe care le consideră abuzive.

O altă slăbiciune a băncii este dependenţa ridicată de finanţările intragrup, în condiţiile în care raportul credite/depozite pe plan local este de 500%. Astfel, cine ar prelua banca ar trebui să fie gata să îi ofere un important sprijin pe partea de lichidităţi.

Pe fondul acestor probleme, Volksbank şi-a redus vizibil activele de la începutul crizei, iar în această toamnă a coborât până pe locul şase în ierarhia băncilor locale. Banca a acumulat pe primele nouă luni ale anului o pierdere de 460 de milioane de lei (108 mil. euro), calculată conform standardelor locale de contabilitate, care prevăd un tratament mai dur în cazul provizioanelor.

În această toamnă austriecii l-au recrutat pe Lucian Cojocaru de la BRD pentru postul de vicepreşedinte pe retail, având mandat să reaşeze operaţiunile pe baze mai echilibrate.