De ce a ajuns proprietarul Unirea să fie executat de AVAS

Autor: Andrei Chirileasa 08.12.2010
Autoritatea pentru Va­lo­rificarea Activelor Statului (AVAS) are de recuperat 21 mil. lei (4,9 mil. euro) de la The Nova Group Invest­ments (fosta Nova Trade), firma controlată de omul de afaceri Dan Ada­mescu, care deţine pachetele majo­ritare de acţiuni ale Unirea Shopping Center şi Astra Asigurări, potrivit reprezentanţilor AVAS.

Penalităţile provin din nerealizarea până la termenul stabilit a investiţiilor asumate de Nova Trade la privatizarea Unirea Shopping Center, în decembrie 1997, iar AVAS a obţinut re­cu­noaşterea în instanţă a acestei creanţe printr-o hotărâre din luna martie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Judecătoria Sectorului 3 a admis la sfârşitul lunii noiembrie cererea AVAS şi a încuviinţat executarea silită a The Nova Group Investments, decizia fiind irevocabilă, potrivit reprezentanţilor instanţei, citaţi de Mediafax.

Pachetele de acţiuni pe care The Nova Group Investments le deţine la Asigurare-Reasigurare Astra (ATRA) şi Unirea Shopping Center (SCDM) au fost indisponibilizate în cadrul do­sarului de executare silită, potrivit informărilor transmise marţi de cele două companii Bursei de Valori Bucureşti.
Cele două pachete valorează pe Bursă 64 mil. euro, însă valoarea reală a acestora ar putea fi chiar mai mare, luând în calcul faptul că lichiditatea celor două acţiuni este extrem de redusă, tranzacţiile cu acestea fiind foarte rare.
The Nova Group Investments România deţine 72,68% din acţiunile Astra şi 74,16% din titlurile Unirea Shopping Center. Firma mai deţine 15% din acţiunile companiei hoteliere Intercontinental Bucureşti (RCHI) şi 15% din Flamingo International (FLA), fostul proprietar al lanţului de magazine Flanco, care a intrat în insolvenţă la finele lui 2009.
Ce spune AVAS
"The Nova Group Investments România (fosta Nova Trade) este debitoare AVAS în baza Sentinţei civile nr. 7873/02.10.2006, pronunţată de Tribunalul Bucureşti - Secţia a VI-a Co­mercială, în dosarul nr. 34.374/3/2005. Prin această sentinţă, care a rămas definitivă şi irevocabilă prin Decizia nr. 961/09.03.2010 pro­nunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, debitoarea a fost obligată la plata unor penalităţi de întârziere în valoare actualizată de 20.989.050,29 lei, penalităţi datorate pentru nerealizarea la termenul scadent a investiţiilor asu­mate prin contractul de vânzare-cum­părare de acţiuni nr. 1472/16.12.1997 încheiat cu AVAS pentru SC DMAI UNIREA SA Bucureşti. În temeiul prevederilor OUG 51/1998 AVAS a dispus poprirea conturilor debitoarei şi a obţinut indisponibilizarea acţiunilor deţinute de aceasta. Totodată, AVAS a transmis executorului judecătoresc Dobranici Crenguţa cererea de exe­cutare silită asupra debitoarei, ur­mând ca executorul să obţină încu­viinţarea executării silite de către instan­ţele de judecată", se arată în răspunsul tran­s­mis ieri de AVAS la întrebările for­mulate de ZF.
Reprezentanţii AVAS au mai precizat că în prezent AVAS are şapte litigii cu The Nova Group Investments, rezultate din sentinţa civilă nr. 7873/02.10.2006.
Dan Adamescu nu a putut fi con­tactat nici ieri pentru comentarii pe marginea acestui subiect.
Astra şi Unirea, "perlele" lui Adamescu
Potrivit unor surse apropiate instituţiei, AVAS a cerut penalizări din partea Nova Trade pentru că aceasta nu ar fi finalizat la timp investiţia în construcţia parcării supraterane din spatele magazinului Unirea, care a fost adusă în 2007 ca aport la capitalul social al companiei Unirea Shopping Center. Centrul comercial Unirea este unul dintre cele mai importante din Bu­cureşti, cu o suprafaţă de circa 44.000 de metri pătraţi, fiind situat chiar în centrul Capitalei.
Compania mai deţine un centru comercial şi la Braşov şi a realizat în primele nouă luni afaceri de 65,2 mil. lei (15,4 mil. euro), în scădere cu 10,5% faţă de perioada similară a lui 2009, şi un profit net de 9,65 mil. lei (2,27 mil. euro), în scădere cu 25%.
Pe RASDAQ, compania are o capitalizare de circa 60 de milioane de euro.
Reprezentanţii Astra Asigurări susţin că decizia de blocare a acţiunilor nu afectează în niciun fel activitatea companiei.
"Nu este afectată activitatea societăţii şi nu are legătură cu operaţiunile curente, ci doar cu cele referitoare la tranzacţionarea acţiunilor pe Bursa de Valori Bucureşti", a declarat Radu Mustăţea, preşedintele Directoratului Astra Asigurări.
El a cerut încă de luni suspendarea acţiunilor ATRA de la tranzacţionare.
Astra Asigurări este una dintre cele mai mari companii de asigurări de pe piaţa locală, cu prime brute subscrise în valoare de 841 milioane de lei (aproape 200 milioane de euro) în primele nouă luni şi un profit net de 18 milioane de lei (4,2 milioane de euro), de patru ori mai mare decât în perioada similară a lui 2009.
Compania este evaluată pe piaţa RASDAQ la 117 milioane de lei (27 milioane de euro), însă a avut doar trei tranzacţii în ultimul an.