Doar chestiunile esenţiale din oug 50 mai rămân de discutat

Autori: Alexandra Chelu, Mediafax , Liviu Chiru 08.12.2010

Doar aspectele esenţiale din Ordonanţa de Urgenţă 50 din iunie 2010 privind creditele pentru consumatori, legate de aplicarea acesteia sau nu la creditele în derulare şi competenţa ANPC de a suspenda activitatea de creditare pentru bănci, au mai rămas de discutat după ce deputaţii din Comisia de Buget-Finanţe au votat ieri restul articolelor în cadrul procesului de transformare a actului normativ în lege.

Discuţiile s-au încheiat însă abrupt, din lipsă de cvorum, după ce deputatul PDL Adrian Niţu a prezentat un amendament, prin care se cerea ca prevederile OUG50 să nu se aplice şi pentru contractele de credit aflate în derulare la data intrării în vigoare a actului normativ.

"Pentru contractele în curs de derulare la data intrării în vigoare a OUG 50 creditorii, la solicitarea clienţilor, au opţiunea, dar nu şi obligaţia, să aplice oricare dintre celelalte prevederi ale ordonanţei de urgenţă", prevedea amendamentul prezentat de Niţu. După aprobarea în Comisia de Buget Finanţe, ordonanţa urmează să fie dezbătută în plenul Camerei Deputaţilor, care are rol decizional. Senatul adoptase ordonanţa în forma propusă de Guvern.

"Iată că dezbaterile pe OUG 50 s-au făcut într-un regim normal azi şi s-au epuizat toate articolele din ordonanţă, toate amendamentele, dar au rămas netranşate chestiuni esenţiale, cele legate de competenţele pe care ANPC-ul le are în legătură cu activitatea bancară şi cea legată de aplicabilitatea la stocul de credite", a spus Viorel Ştefan (PSD), preşedintele Comisiei. PSD şi PNL susţin aplicarea ordonanţei şi pentru creditele în derulare.

Miza este importantă: în cazul în care ordonanţa se aplică şi la creditele în derulare, băncile ar trebui să renunţe la anumite comisioane care nu mai sunt permise, dar şi să treacă la o formulă de calcul transparentă. Cele două prevederi pot duce în unele cazuri la reduceri importante de costuri. În plus, ar trebui eliminat şi comisionul de rambursare anticipată pentru creditele aflate în derulare. Astfel, bancherii au calculat că ar putea să înregistreze anul acesta o diminuare a veniturilor pe care şi le bugetaseră cu jumătate de miliard de euro. În aceste condiţii, BNR şi chiar Fondul Monetar Internaţional s-au implicat în discuţii, arătând îngrijorarea că un asemenea scenariu ar putea conduce la slăbirea sistemului bancar.

La dezbaterea de ieri chiar şi reprezentantul Ministerului Finanţelor, secretarul de stat Gheorghe Gherghina, a susţinut amendamentul, care vine practic să modifice forma propusă chiar de Guvern. "Susţinem (amendamentul - n. red.). A fost o negociere destul de dură pe această temă (cu FMI - n. red.) însă dacă vrem să avem finanţare în continuare, trebuie să acceptăm că nu se aplică la stocul de credite de la data intrăriii în vigoare a OUG 50", a spus Gherghina.

Iniţial, autorităţile negaseră că amendarea OUG 50 este o condiţie pentru eliberarea unei noi tranşe din împrumutul extern de la FMI şi Comisia Europeană, în timp ce oficialii Fondul au evitat să dea un răspuns clar.