Noul director executiv al Vodafone: Investim 500 mil. euro în următorii 5 ani

Autor: Adrian Seceleanu 08.12.2010

Grupul britanic Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobilă din lume, va investi în următorii cinci ani o jumătate de miliard de euro în România, o parte din sumă urmând a fi direcţionată spre construcţia unei reţele 4G, care ar putea duce la creşterea de peste patru ori a vitezei pentru serviciile de in ternet mobil - segmentul pe care se va duce cea mai dură competiţie de pe piaţă în următorii ani.

"Planul Vodafone este să investească în România o jumătate de miliard de euro în următorii cinci ani", a declarat Iñaki Berroeta, 43 de ani, spaniolul care a preluat la 1 decembrie funcţia de CEO al Vodafone Ro mânia, numărul doi pe piaţa locală telecom şi una din tre cele mai mari companii locale, cu venituri anua le de 1 mld.euro şi apro ape 10 milioane de clienţi.

Piaţa locală telecom, a cărei valoare a scăzut în 2009 la 4 mld. euro de la un vârf de 4,5 mld. euro în 2008, are încă un potenţial semnificativ de creştere, chiar dacă în acest an s-ar putea înregistra o nouă scădere, iar competiţia cu rivalii internaţionali Orange şi OTE/Deutsche Telekom este extrem de puternică. "Am bugetat această sumă importantă pentru investiţii pentru că piaţa de comunicaţii din România are un potenţial semnificativ. Nimeni nu in vesteşte da că nu există opor tunităţi", spune Berroeta. Din 1997 până în prezent, in vestiţiile Vodafone s-au ridi cat la 2 mld. euro.

Investiţiile vor viza toate departa mentele companiei, iar una dintre destinaţii va fi reţeaua, care va trece la 4G, tehnologie care permite viteze de peste patru ori mai mari de cât cele oferite în prezent de companie în România, de 21,7 Mbps. "Suma arată nivelul angajamentului pe care Vodafone îl are pentru piaţa din România." Berroeta afirmă că după ce "a citit toate rapoartele financiare şi toate powerpoint-urile" despre piaţa telecom din România şi Vodafone, obiectivul său este să ia "o doză de viaţă reală" - respectiv să intre în contact cu clienţii şi angajaţii. El îşi aminteşte că a mai fost în România în 1998, când compania pentru care lucra era acţionar al Connex, actuala Vodafone. "Atunci era o ţară în alb şi negru, acum este full color, HD."

Citiţi interviul integral al noului director Vodafone pe ZF Exclusiv