O premieră mondială: „Scaunele” se joacă la Fabrica de Scaune/ de Claudiu Groza

Autor: Ziarul de Duminica 09.12.2010

Teatrul Independent "Sala Mică" din Cluj, în parteneriat cu Compania Antares România, a prezentat premiera spectacolului "Scaunele" de Eugene Ionesco, joi, 9 decembrie 2010, la sediul Fabricii de Scaune Antares din Cluj-Napoca. A doua reprezentaţie are loc pe 10 decembrie, tot de la ora 19.00. Montarea îi aparţine regizoarei Mihaela Panainte, iar scenografia este semnată de Carmencita Brojboiu. Din distribuţie fac parte actorii Emoke Kato şi Lorand Farkas de la Teatrul Maghiar din Cluj, David Ion Sabău şi alţi 15 colegi ai acestuia, muncitori ai fabricii. "Scaunele" se joacă în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru "Interferenţe" de la Cluj.

"Proiectul s-a născut în urma unei sponsorizări pe care Antares România şi directorul firmei, Laczko Csaba, au făcut-o pentru utilarea Teatrului Sala Mică. Ideea mi-a venit venind aici, la Fabrica de Scaune. M-am bucurat că Csaba a acceptat parteneriatul, pentru că nu sunt prea mulţi oameni de afaceri care să rezoneze la astfel de propuneri", a declarat Mihaela Panainte la conferinţa de presă de prezentare a premierei.

Regizoarea spectacolului a dezvăluit şi cum a ajuns să distribuie actori amatori în producţia sa. "Iniţial m-am gândit doar la actori profesionişti, dar în timp ce repetam la fabrică, prin jur se perindau muncitorii, care s-au arătat foarte interesaţi de ceea ce făceam noi", a precizat ea. Astfel, a decis ca personajul Marelui Orator să fie interpretat de un muncitor, David Ion Sabău, secondat de 15 colegi de-ai săi, ca o multiplicare a eroului ionescian. "Sunt actorii cu care am lucrat cel mai bine în întreaga mea carieră", a punctat Mihaela Panainte. Regizoarea s-a declarat mulţumită de rezolvarea găsită la Fabrica de Scaune, după ce căutase un liliputan (pitic) pentru a juca Marele Orator, fără şansă, însă. "Am întâlnit un pitic care a jucat acum 15 ani într-un film de Pintilie, dar când a auzit că montez la Fabrica de Scaune a luat-o la goană", a explicat amuzată Mihaela. Muncitorii care joacă în spectacol repetă după orele de program şi, conform regizoarei, s-au implicat activ în proiect. "David are o dizabilitate vocal-auditivă, dar este de o expresivitate nemaipomenită, de aceea am hotărât să-l distribui în Marele Orator", a adăugat ea.

Spaţiul de joc acoperă 2.000 de metri pătraţi, iar muncitorii vor dansa pe muzică de jazz, în scenografia-instalaţie concepută de Carmencita Brojboiu. "Va fi o premieră mondială. Piesa nu s-a mai jucat niciodată într-o fabrică de scaune, dar în care nu apare nici un scaun, ci vreo 20 de mii de fragmente de scaune. E un spectacol abstract cu crochiuri de fragmente utilitare", a dezvăluit Mihaela Panainte.

Spectacolul se va juca de zece ori, o dată în fiecare lună. Are o durată de o oră şi jumătate, sala poate găzdui 120 de spectatori, iar biletele costă 25 de lei, respectiv 20 de lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Pentru memoria comunităţii

Compania Antares România îşi are sediul central în fosta tăbăcărie a Fabricii "Clujana", iar Laczko Csaba a dorit să păstreze câte ceva din personalitatea vechii firme de încălţăminte, legendară în România. "Suntem singurii care au păstrat utilaje din Clujana, care împlineşte anul viitor 100 de ani de la înfiinţare. Am încercat să conservăm cumva memoria oraşului, a comunităţii", a spus directorul Antares. În show-room-ul Fabricii de Scaune sunt expuse 5 utilaje de pielărie, ca nişte obiecte de muzeu, iar în bibliotecă s-au "salvat" reviste şi cărţi de specialitate, chiar din 1880. "Am adunat aceste utilaje şi reviste de la punctele de reciclare, când s-au scos de aici", a precizat Laczko.

Fotografiile au fost realizate de Biro Istvan