Aşa arată eroismul autentic/ de Călin Hentea

Autor: Calin Hentea 09.12.2010

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în "Monitorul oastei", publicaţie bilunară oficială pentru armata de uscat, aer şi marină editată de Ministerul Apărării Naţionale, pot fi citite incredibil de multe fapte de un eroism autentic, pentru care militarii români au fost decoraţi cu ordinul Mihai Viteazul.

Sunt pagini întregi cu descrieri succinte ale unor acţiuni de luptă întreprinse de ofiţeri sau soldaţi români aflaţi în contact direct cu duşmanul, relatări de cele mai multe similare, din care rezultă o frecvenţă a actelor de autosacrificiu, de dăruire de sine, de curaj deosebit incredibilă pentru zilele noastre, când astfel de lucruri le vedem doar în filme la televizor (şi credem că sunt doar creaţii scenaristice) şi în rest fiecare se gândeşte egoist numai la confortul propriei existenţe.

Fiecare paragraf din cele zece pagini şi jumătate tipărite cu font mic ale "Monitorului oastei" din 2 aprilie 1942 este povestea dramatică a unui destin ce transcende orice propagandă de atunci şi de acum sau orice viziune artistică, din care cu iertăciune pentru ceilalţi am ales transcrierea câtorva din campania pentru eliberarea Basarabiei şi Bucovinei de sub ocupaţia sovietică.

"Astfel prin Decretul Regal nr. 445 din 12 februarie 1942 s-a hotărât: Conferim Ordinul Militar Mihai Viteazul clasa a III-a Post Mortem ofiţerilor superiori şi inferiori după cum urmează:

- Căpitanului Borcescu N. Alexandru, pentru eroismul de care a dat dovadă în lupta din Valea Bucovăţului (8 iulie 1941), unde deşi încercuit cu bateria sa, continuă să lupte, iar după ocuparea poziţiei de către inamic, reuşeşte să se strecoare din încercuire cu un număr de servanţi şi punând în poziţie de tragere un obuzier din altă baterie, ce rămăsese împotmolit, trage direct asupra tancurilor inamice, cari înaintau prin bateriile ocupate, până ce cade lovit mortal de schija unui mortier.

- Căpitanului Neguţ I. Valerie, pentru patriotismul şi bravura de care a dat dovadă în luptele de la Vest Miclăuşeni (8 iulie 1941) când deşi înconjurat continuă să lupte cu pistolul, până când cade grav rănit în mâinile inamicului. Dus în comuna Vorniceni pentrua fi interogat, refuză să dea orice relaţii, preferând să moară împuşcat.

- Căpitanului Marinescu T. Marcel, pentru eroismul cu care a rezistat cu compania sa puhoiului de ruşi în lupta de la Malaja Belosjorka, din zilele de 27 şi 28 septembrie 1941, contribuind astfel la împiedicarea inamicului de a pătrunde în dispozitivul batalionului său. Deşi rănit de două ori în cursul aceleiaşi lupte, refuză să fie evacuat, continuând lupta până în ziua de 28 septembrie 1941 când trupele s-au repliat pe altă poziţie, iar el formând eşalonul doi de rupere a cercului, cade rănit din nou, de data aceasta mortal.

- Medicului căpitan Cosma C. Constantin, pentru eroismul de care a dat dovadă în sângeroasele lupte duse de acest batalion în zilele de 24-27 septembrie 1941, când postul de comandă al grupului de Vânători Munte şi cel al batalionului Vânători Munte fuseseră încercuite de inamic, din proprie iniţiativă porneşte la contraatac, cu o mână de oameni adunaţi în grabă de la comanda grupului şi cu pionierii de întărire, reuşind să pătrundă în flancul şi spatele inamicului şi să recucerească tunurile pierdute ale divizionului de munte. Întors la batalion, ia conducerea dreptei contraatacului, care pornea cu rămăşiţele a 2 companii să cucerească pentru a 3-a oară marginea satului dinspre inamic, reuşind să ocupe liziera de Nord. Batalionul fiind din nou copleşit de forţele numeroase, medicul căpitan Cosma C. Constantin s-a gândit la ultimii săi răniţi, căzuţi în aceste contraatacuri, încercând să-i salveze. A fost prins de inamic, iar a doua zi, la reocuparea satului, a fost găsit împuşcat."

CALIN HENTEA (n. 2 mai 1958), inginer politehnist (1983) şi doctor (Magna cum Laude) în ştiinţe militare, a fost ofiţer în cadrul M.Ap.N. (1986-2008), lucrând ca jurnalist militar de televiziune si presă scrisă şi apoi ca ofiţer specialist în operaţii psihologice în cadrul NATO. A efectuat misiuni NATO în Kosovo şi Afganistan. A publicat mai multe volume despre propagandă, război mediatic şi istorie militară în România şi Statele Unite. Din 2008 este colaborator al "Ziarului de Duminică" şi revistei "Flacăra".