Arhitectul cu ochii scoşi/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 09.12.2010

Julie Metz

Perfecţiune

Însemnări despre trădare şi renaştere

Editura Litera

Eroina crede că are o viaţă perfectă - un soţ iubitor, o fetiţă de şase ani şi o casă elegantă în suburbii. Soţul ei, Henry, pasionat de gastronomie, moare subit. La câteva luni după moartea lui, Julie află că soţul i-a fost infidel şi-i reconstituie viaţa secretă, căutând răspunsuri la întrebari legate de cuplu, dragoste, trădare, dar şi de ideea de perfecţiune în jurul căreia gravitează existenţa femeilor din ziua de azi. Autoarea este grafic designer şi scriitoare, trăieşte la New York, iar acest roman autobiografic, de o sinceritate pătrunzătoare, a apărut în 2008. Traducere din limba engleză de Monica Dinu.

Paul Goma

Scrisuri I

1971-1989

Bio-Biliografie, interviuri, dialoguri, articole

Editura Curtea veche

Este o ediţie de autor a aproape întregii publicistici a lui Paul Goma. Un volum masiv de peste 600 de pagini. Deşi autorul ţine să sublinieze că ediţia ar fi incompletă, din ea lipsind textele al căror original nu a mai fost găsit şi un număr de texte dactilografiate, însă neculese la ordinator. Într-adevăr, foarte multe dintre paginile aflate acum în volum n-au fost niciodată publicate, dar e greu de crezut că interesul lor se menţine intact. Aranjate cronologic, textele pot însă interesa un istoric al vremurilor comuniste sau un biograf al lui Paul Goma.

Fahri Balliu

Arhitectul

Novelă

Editura Vremea

Încă un roman de Fahri Balliu, scriitorul, ziaristul şi patronul de presă albanez. De astă dată este o ficţiune inspirată de fapte istorice - povestea construirii monumentului Taj Mahal, în care eroi sunt genialul arhitect Mehmet Isa şi frumoasa Mumtaz-Mahall, soţia şahului Djahan. Pentru că e trufaş, îşi cunoaşte puterea de creaţie şi mărturiseşte că este în stare să ridice un monument chiar mai frumos decât Taj Mahalul abia zidit, arhitectului i se scot ochii, la porunca şahului, şi se întoarce, orb, în ţara natală, Albania. Traducere de Marius Dobrescu.

Dumitru Chioaru

Noi developări în perspectivă

Editura Limes

Este al doilea volum al unei cărţi de "portrete critice" făcute unor poeţi contemporani, din care autorul a publicat, în 2004, primul volum cu titlul "Developări în perspectivă", cuprinzând optzeciştii. "Cred, spune autorul, că douămiiştii reprezintă ultimul val dintr-o generaţie de creaţie care a început cu optzeciştii şi a continuat cu nouăzeciştii, marcând ceea ce în succesiunea logică a celorlalte două generaţii din secolul XX, interbelică sau modernistă, şi postbelică, neomodernistă, s-ar putea numi perioada postmodernă a poeziei româneşti." Volumul are două părţi: poeţii nouăzecişti, 18 la număr, şi poeţii douămiişti, tot 18 portrete.

Tim Parks

Europa

Editura Leda

Nascut in 1954, Tim Parks este un romancier britanic care trăieşte lângă Verona din 1981. A publicat mai multe titluri de ficţiune şi nonficţiune. A tradus mult din romancierii italieni. În romanul de faţă, "cândva la începutul anilor nouăzeci, nu-mi amintesc cu exactitate când, am călătorit la Parlamentul European de la Strasbourg." Naratorul e însoţit de colegi lectori de limbi străine şi de un grup de susţinători din rândurile studenţilor, majoritatea de sex feminin. E un roman plin de umor, cu personaje excentrice. A fost nominalizat la Booker Prize 1997. Traducere din limba engleză şi note de Irina Negrea.

Tom Becker

DARKSIDE - Tărâmul Întunericului

Editura Corint junior

Londra e împărţită în două lumi: una întunecată - DARKSIDE, şi o alta luminoasă, LIGHTSIDE. DARKSIDE, Tărâmul Întunericului, este guvernat de legile unui Jack Spintecătorul al copiilor şi este un loc în care vampirii şi vârcolacii se plimbă pe străzi, o lume a coşmarurilor şi secretelor aducătoare de moarte. Eroul, Jonathan, trebuie să găsească o cale să evadeze, să se întoarcă în LIGHTSIDE, Tărâmul Luminii. Un thriller supranatural, plin de suspans, cu personaje memorabile şi cu momente de horror gotic. Traducere şi note de Adriana Tudor.