Aurul ia ochii românilor, cu randamente de 40% pe an

Autor: Liviu Chiru 09.12.2010

Grecii de la Piraeus Bank - singura bancă locală care vinde aur către clientela de retail - a plasat doar în prima săptămână din decembrie 10 kg de aur în lingouri şi 300 de lire britanice din aur, cât vindea într-o lună.




Aurul a atins săptămâna aceasta noi maxime istorice la cursul BNR, urcând la 147 de lei pentru un gram, cu 40% mai mult decât la începutul anului.

Deşi tradiţional alternativa plasamentelor în aur este văzută ca una "de siguranţă" şi protecţie împotriva inflaţiei, 2010 este al doilea an la rând în care metalul preţios oferă randamente greu de bătut investitorilor, într-un mediu economic cu creşteri de preţuri modeste.

"Interesul clienţilor pentru plasarea disponibilităţilor în acest activ s-a menţinut pe tot parcursul anului curent, cu vânzări medii lunare de 450.000 de euro. Cu toate acestea se poate observa o accentuare a investiţiilor în aur ca modalitate de diversificare a portofoliilor şi refugiu de siguranţă în special în momentele de incertitudine economică, direct corelate şi cu creşterea preţului", spune Alina Piciorea, şefa departamentului de vânzări corporate şi retail din Trezoreria Piraeus Bank. Astfel, pe plan local, momentele de incertudine au fost în iunie-iulie, când euro a urcat la vârful istoric de 4,4 lei, dar şi în toamnă, când Guvernul a trecut de o nouă moţiune de cenzură. În noiembrie vânzările de aur au urcat la 11 kilograme în lingouri şi 500 de monede (acesta reprezântând un vârf lunar).

Spre comparaţie, cel mai sigur plasamet în lei - obligaţiunile emise de Ministerul Finanţelor - aduceau la începutul anului un randament de circa 10%, însă în prezent a coborât la 7%. Un depozit bancar clasic - pentru care statul garantează în limita a 50.000 de euro - constituit la începutul anului ar fi adus o dobândă de cel mult 10%, iar acum dobânzile sunt la 6%-8% pe an.

Nici plasamentele pe Bursa de la Bucureşti, pentru cei cu un apetit de risc mai ridicat, nu au fost anul acesta prea performante, în condiţiile în care amânarea reluării creşterii economice a dezamăgit investitorii. Indicele BET, care urmăreşte cele mai lichide 10 titluri de pe Bursă, înregistrează acum o creştere cu puţin peste 10% faţă de începutul anului. Doar şase acţiuni marchează în prezent creşteri de peste 40% faţă de începutul anului.

Au vândut aur de 5 mil. euro în 2010

De la începutul anului grecii au vândut 130 de kilograme de aur sub formă de lingouri şi 2.750 de monede de aur British Sovereign, în valoare de 5 milioane de euro. Piraeus este singura bancă comercială locală care vinde aur clienţilor, importând lingourile printr-un aranjament cu banca elveţiană Credit Suisse, unul dintre cei mai mari jucători din domeniu pe plan european. Lirele din aur sunt "bătute" de UK Royal Mint. Lingourile au masa cuprinsă între 5 grame şi 1.000 de grame.

"Cantitatea medie achiziţionată de clienţii noştri a crescut de la 100 de grame şi respectiv trei monede în 2009, la 150 de grame şi opt monede pe parcursul anului curent. Din totalul de 1.600 de tranzacţii, 20 reprezintă tranzacţii de peste un kilogram, în valoare totală de două milioane de euro", spune Piciorea. Valoarea medie a vânzărilor lunare a fost anul acesta de 450.000 de euro. Ieri, banca afişa cotaţii de 170 de lei pentru un gram de aur sub formă de lingouri, în timp ce o liră britanică era vândută la 1.308 lei.

În prezent, banca a extins serviciul de vânzare de aur la 33 de unităţi, din totalul de 186, câte operează. Clienţii pot însă să încheie tranzacţii în orice unitate a băncii, urmând ca livrarea fizică să se facă în una din cele 33 de unităţi. Banca oferă şi servicii de custodie a aurului, adică să păstreze metalul în propriul tezaur. În aceste condiţii, clienţii pot încheia tranzacţii din orice unitate şi pot de asemenea să vândă ulterior aurul înapoi băncii.

"Au existat numeroase situaţii în care s-au realizat comenzi speciale pentru clienţii care solicitau cantităţi mai mari decât cele în stoc. Exceptând aceste situaţii, stocul este reînnoit lunar pentru a acoperi tranzacţiile zilnice", precizează Piciorea.

Cea mai mare tranzacţie: un client a cumpărat 10 kg de aur, de 400.000 €

În topul tranzacţiilor cu aur conduce detaşat un client care a cumpărat într-o singură zi cât vinde banca pe medie într-o lună.

"Cele mai mari tranzacţii au fost reprezentate de vânzarea a aproximativ 10 kilograme sub forma de lingouri către un client persoană fizică din mediul urban de profesie inginer şi doi clienţi care au achiziţionat peste 350 de monede, ambii din sistemul medical. Au fost 20 de clienţi care au investit în cantităţi mai mari de un kilogram de aur, majoritatea provenind din mediul de afaceri", spune Piciorea.