Încă o amânare în dezbaterea OUG 50

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax 09.12.2010

Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor nu a reuşit nici ieri să dea votul final pentru Ordonanţa de Urgenţă 50, la care au mai rămas de dezbătut cele mai fierbinţi aspecte - aplicarea cerinţelor de stabilire transparentă a costurilor şi pentru împrumuturile aflate în derulare în iunie, la momentul intrării în vigoare şi împuternicirea ANPC de a suspenda activitatea de creditare a băncilor - motivul fiind din nou lipsa de cvorum.

Coaliţia nu a ajuns încă la un acord privind propunerea PDL de neaplicare a OUG 50 la creditele aflate în derulare la data intrării în vigoare a actului normativ, a spus deputatul PSD Viorel Ştefan, preşedintele comisiei, pentru a motiva o nouă amânare. După votul comisiei urmează votul în plen, Camera Deputaţilor având rol decizional. Discuţiile sunt complicate, în condiţiile în care nici guvernul nu mai susţine forma pe care o propusese, care avantaja clienţii, după presiunile făcute de bancheri şi FMI.

La momentul începerii şedinţei Comisiei de buget-finanţe şi bănci, convocată pentru joi (ieri - n. red.), ora 10:00, cu scopul continuării discuţiilor privind OUG 50, în sală se aflau doar 11 deputaţi, deşi pentru a întruni cvorum este necesar să fie prezenţi minim 20 de deputaţi.

Potrivit deputatului PDL Nicolae Bud, unul dintre secretarii Comisiei de buget-finanţe şi bănci, la şedinţă au fost prezenţi patru membri PNL, doi membri PSD, trei membri PDL şi câte un deputat de la UDMR şi minorităţi.

"Nu am reuşit să reunim cvorumul, fapt pentru care vă rog să fiţi de acord să reluăm dezbaterile în prima şedinţă care va avea loc în conformitate cu programul aprobat pentru săptămâna viitoare. În mod normal ne revedem marţi după-amiază şi reluăm dezbaterile de unde am rămas ieri", a declarat Viorel Ştefan. El consideră că deputaţii din coaliţia de guvernare au lipsit de la şedinţa de joi întrucât amendamentul propus de PDL nu a fost discutat încă în cadrul coaliţiei.

"Minorităţile, aţi văzut reacţia publică, nu sunt de acord, UDMR s-ar părea că nu s-a poziţionat încă foarte clar şi atunci a lipsit de la şedinţa de astăzi pentru a amâna dezbaterea pentru săptămâna viitoare, ca să aibă timpul necesar ca în şedinţa de luni a coaliţiei să convină asupra unei poziţii clare", a spus Ştefan.

Întrebat de ce nu au participat la şedinţă mai mulţi deputaţi de la PSD şi PNL, Ştefan a răspuns că obligaţia asigurării cvorumului revine parlamentarilor de la guvernare. De altfel, numărul membrilor comisiei a fost suplimentat, iar acum coaliţia de guvernământ ar putea asigura individual trecerea ordonanţei.

Deputatul PDL Adrian Niţu a citit, marţi, în cadrul şedinţei Comisiei de buget-finanţe şi bănci, un amendament în care se spunea că prevederile OUG 50 nu se aplică contractelor aflate în derulare la data intrării în vigoare a actului normativ, cu excepţia contractelor cu durată nedeterminată existente la data intrării în vigoare şi dispoziţiilor articolelor 66-69, 50-55, 56, alineatul 2, articolului 57, alineatele 1 şi 2, articolelor 66-69 şi 70-71. "Pentru contractele în curs de derulare la data intrării în vigoare a OUG 50, creditorii, la solicitarea clienţilor, au opţiunea, dar nu şi obligaţia, să aplice oricare dintre celelalte prevederi ale ordonanţei de urgenţă", potrivit amendamentului PDL.