Proprietarul Unirea: Acţiunea AVAS este un abuz

Autor: Andrei Chirileasa 09.12.2010

The Nova Group (TNG) Invest­ments România, firma controlată de omul de afaceri Dan Adamescu, care deţine pachetele majoritare de acţiuni ale Astra Asigurări (ATRA) şi Unirea Shopping Center (SCDM), consideră că "acţiunea AVAS de indis­ponibilizare a acţiunilor (pachetele de­ţinute de TNG Investments la Unirea Sh. Center şi Astra Asigurări - n. red.) consti­tuie un grav abuz al legii şi a creat o confuzie con­si­derabilă în rândul par­tenerilor de afaceri, în mediile financiar-ban­care şi în piaţa asigu­rărilor".

Aceasta este prima reacţie oficială a TNG Investments după ce AVAS a obţinut indis­po­nibilizarea pachetelor de acţiuni deţinute de firmă la cele două companii, în cadrul unui dosar de executare. AVAS susţine că are de recuperat circa 21 mil. lei (4,9 mil. euro) de la proprietarul magazinului Unirea, reprezentând penalizări pentru nerea­lizarea la timp a investiţiilor asumate în contractul de privatizare. Reprezentanţii AVAS au precizat că au obţinut în acest sens o sentinţă definitivă şi irevocabilă de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în luna martie. Judecătoria Sectorului 3 a admis la sfârşitul lunii noiembrie cererea AVAS şi a încuviinţat executarea silită a The Nova Group Investments, decizia fiind irevocabilă, potrivit repre­zentanţilor instanţei, citaţi de Mediafax.

"Demersul AVAS este de natură să producă grave prejudicii de imagine şi prejudicii materiale, atât societăţii noastre, cât şi celor două companii Societatea Comercială de Asigurare Reasi­gurare ASTRA şi Unirea Sho­p­ping Center, prejudicii pe care le vom cere de la AVAS în instanţă", au precizat reprezentanţii TNG Invest­ments România. Ei spun că litigiul dintre TNG Iinvestments (fosta Nova Trade) şi AVAS, cu privire la această sumă, nu este finalizat, pe rolul instanţelor judecă­to­reşti existând mai multe dosare aflate în diferite stadii de soluţionare.

"Precizăm că The Nova Goup Investments România a efectuat inves­ti­ţia stabilită din contractul de privatizare de 58 de milioane de lei în Unirea Shopping Center. Deşi susţinem că nu se dato­rează penalităţi aferente acestei investiţii, TNG Investments România a efectuat plata presupuselor penalităţi în valoare de 17,5 milioane de lei către Unirea Shopping Center conform legislaţiei de privatizare aplicabilă contractului", au precizat reprezentanţii firmei, care susţin că AVAS încearcă să execute de două ori aceeaşi sumă.

"În plus, măsura indisponibilizării acţiunilor deţinute de societatea noastră este abuzivă din cauza existenţei unei disproporţii majore între valoarea sumei pretinse de AVAS şi valoarea pache­telor de acţiuni indisponibilizate. Valoarea de piaţă a pachetelor indispo­nibilizate este de 87 milioane de euro, iar suma pretinsă de către AVAS - de mai puţin de 5 milioane de euro", explică repre­zentanţii TNG Investments Ro­mânia.