Datoriile Rompetrol ar putea fi reeşalonate pe 2-3 ani

Autor: Iulian Anghel 09.12.2010

Datoria de 580 mil. euro pe care Rompetrol o are faţă de statul român ar putea fi reeşalonată pe o perioadă de doi-trei ani. O delegaţie a Kazahstanului va veni în ianuarie la Bucureşti pentru aceste discuţii, a susţinut miercuri-seară preşedintele Traian Băsescu la postul public de televiziune.

Şeful statului a reluat miercuri unele acuzaţii la adresa omului de afaceri Dinu Patriciu ("încearcă să devalorizeze acţiunile companiei"), proprietar al Rompetrol în 2003, când compania a recurs la o emisiune de obligaţiuni convertibile, în valoare de 570 mil euro (740 mil dolari), în cadrul unei conversii a datoriilor către stat ale Rompetrol. Actualul proprietar al Rompetrol nu şi-a răscumpărat obligaţiunile scadente la 30 septembrie 2010. În schimb, grupul KazMunaiGaz a decis conversia în acţiuni a obligaţiunilor emise de Rompetrol în 2003, statul urmând să redevină acţionar cu un pachet minoritar. Guvernul a refuzat, iar cazul a ajuns în instanţă.

Traian Băsescu a arătat la postul de televiziune citat că a discutat cu omologul său din Kazahstan Nursultan Nazarbaev - Băsescu a fost în Kazahstan la 1 decembrie, la summitu-ul OSCE - despre eşalonarea da­toriilor Rompetrol, propunându-i eşalonarea pe doi-trei ani a plăţilor, în sume şi termene fixe. Preşedinţia arătase săptămâna trecută că Traian Băsescu

i-a cerut lui Nursultan Nazar­baev ca partea kazahă să-şi achite integral toate obligaţiile către statul român.

"În ianuarie va fi trimisă o comisie pentru a discuta eşalonarea şi asigurarea că Kaz Munai Gaz îşi va onora obligaţiile fără să încerce să meargă pe metodele pe care şi acum văd că domnul Patriciu încearcă să le promoveze", a susţinut Băsescu.

"Nu-mi datorează nimic (Dinu Patriciu - n.n.). Aici discutăm de 580 de milioane de dolari pe care statul român trebuia să îi încaseze şi nu discutăm de valoarea acţiunilor. Cei 580 de milioane de dolari pot fi plătiţi şi în acţiuni, dacă aşa hotărâm, dar trebuie să acopere valoarea de 580 de milioane de dolari la data returnării", a spus Băsescu, citat de Mediafax, care l-a acuzat pe Dinu Patriciu că încearcă să devalorizeze acţiunile companiei.

Preşedintele a afirmat că statul român poate accepta orice soluţie convenabilă: "Statul român poate accepta orice soluţie, dar nu în acţiuni, cum încearcă să-i convingă domnul Patriciu - au mai rămas nişte obligaţii reciproce - dânsul încearcă să deprecieze valoarea acţiunilor Rompetrol de la data la care dânsul a vândut, şi asta înseamnă că statul român ar trebui să încaseze doar vreo 250-300 de milioane", a afirmat preşedintele.

Băsescu a mai spus la TVR că este optimist în ceea ce priveşte evoluţiile viitoare ale României: "Avem bani cu care să ne dezvoltăm - bani europeni. Vom găsi resurse cu care să ne acoperim deficitul bugetar. Nu e bine că încă mai împrumutăm pentru consum, va trebui şi la anul să plătim şi din împrumuturi şi pensiile şi salariile şi ajutoarele sociale. Dar România este pe un drum de ieşire din criză şi nu vom ajunge ca ţările pe care le vedem deja intrate în derapaj şi vom mai vedea şi altele".

Ce a mai spus preşedintele la TVR

n România este pe un drum de ieşire din criză şi nu vom ajunge ca ţările pe care le vedem deja intrate în derapaj şi vom mai vedea şi altele.
n Un obiectiv pentru 2011 este consolidarea fiscală.
n Coaliţia de guvernare a luat măsurile care trebuiau în an de criză şi va rezista până în 2012.
n Soluţia Guvernului privind indemnizaţia şi concediul pentru creşterea copilului este bună, pentru că previne deprofesionalizarea şi împacă toate opţiunile posibile.
n Se vor desfiinţa 200 de spitale; acestea ar putea fi transformate în azile şi creşe.
n Elicoptere ale armatei vor deveni sanitare, nu vor mai sta numai gata de război.