Cum văd instituţiile financiare internaţionale evoluţia economiei româneşti anul viitor

Ziarul Financiar 11.12.2010

BERD, cel mai mare investitor instituţional din România, şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia PIB anul viitor, de la o creştere zero prognozată în iulie la 0,9%. Chiar şi aşa, prognoza este de departe cea mai pesimistă dintre toate ţările din regiune. Pentru anul acesta BERD estimează că economia va scădea cu 2%, prognoză ameliorată faţă de cifra anterioară de -3%.

FMI şi Banca Mondială estimează însă că economia României va scădea cu 1,9% în acest an, dar va creşte cu 1,5% în 2011.Aceleaşi previziuni le are şi Comisia Europeană, care consideră că investiţiile şi consumul vor fi motoarele economiei anul viitor.

Cererea internă, principalul motor de creştere al economiei româneşti în anii de boom până în 2008 şi indicatorul care a scăzut semnificativ odată cu recesiunea, va reveni anul viitor doar marginal pe creştere, odată cu o uşoară ajustare pozitivă a salariilor. Însă, consumul intern va continua să fie suprimat de corecţiile fiscale continue şi de raportul mare dintre serviciul datoriei şi veniturile populaţiei, care antrenează şi o creştere a creditelor neperformante.