Doar emitenţi noi sau investitori noi mai pot rupe monotonia Bursei

Autor: Stefan Musgociu 12.12.2010

Bursa a încheiat şedinţa de vineri în creştere cu 0,57%, însă rulajul a atins un nou nivel minim al ultimelor două săptămâni, în contextul în care foarte puţini investitori au intrat la tranzacţionare.

Mihai Mureşian, trader la firma de brokeraj Intercapital Invest, crede că apatia pieţei este determinată de absenţa investitorilor activi, aceştia devenind în mare parte rezervaţi din cauza situaţiei economice actuale şi a incertitudinii privind îmbunătăţirea acesteia începând cu anul viitor.
"Situaţia actuală nu-i avantajează deloc pe investitori, iar acest lucru devine din ce în ce mai vizibil în piaţă prin lichiditatea care se menţine la un nivel foarte redus şi, bineînţeles, prin decorelarea de evoluţia burselor externe. De asemenea, nici rezulatele financiare ale companiilor nu au avut un ecou foarte mare în piaţă, perioda de raportare neinfluenţând foarte mult preţurile acţiunilor", a declarat Mureşian.

El anticipează că cei mai mulţi investitori vor continua să adopte poziţii de aşteptare, chiar dacă este posibil să apară o creştere uşoară a lichidităţii pieţei.
"Până când în piaţă nu vor intra jucători noi, atât autohtoni, cât şi străini, atraşi de listarea unor emitenţi noi, sau de atingerea unor niveluri de preţ pe care ei le consideră atractive pentru companiile listate în prezent, nu văd ce ar putea schimba situaţia actuală", a mai spus Mureşian.

Vineri, ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, incluse în indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,53%. Variaţii foarte uşoare au consemnat şi acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), astfel că indicele BET-FI a înregistrat un recul nesemnificativ, de 0,06%.
Rulajul pieţei acţiunilor, de 7,2 milioane lei (1,6 milioane euro), a fost cu 5% sub valoarea cumulată a transferurilor de joi, de 7,6 milioane lei (1,7 milioane euro).
Acţiunile OMV Petrom (SNP) şi SIF Oltenia (SIF5) s-au plasat pe primele două poziţii în topul lichidităţii, cu operaţiuni de câte 1,5 milioane lei, şi au asigurat 43% din rulajul bursei. Cea mai recentă tranzacţie cu titlurile companiei petroliere a fost realizată la 0,33 lei, preţ similar cu ultima cotaţie de joi, iar acţiunile SIF Oltenia au scăzut chiar la finalul şedinţei cu 1,56%, la 1,26 lei.
În scădere cu 0,92% au încheiat ziua şi acţiunile SIF Moldova (SIF2), care au ajuns la preţul de 1,08 lei. Corecţia a venit, însă, pe un rulaj de 354.000 de lei.
Pe de altă parte, titlurile SIF Transilvania au urcat cu 1,9%, la 0,535 lei. Operaţiunile cu aceste acţiuni au cumulat doar 206.000 de lei.

Pe piaţa RASDAQ, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 1 milion de lei, sumă de peste cinci ori mai redusă decât rulajul de joi, de 5,4 milioane lei.
În ultima şedinţă a săptămânii, 70% din rulaj a fost asigurat de transferuri cu acţiunile firmei de construcţii hidrotehnice Socot Târgu Mureş (SCTO), în valoare de 734.000 de lei. Ultima operaţiune cu aceste titluri a fost efectuată la 69 lei, preţ cu 15% peste referinţă.

La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele din Paris şi Frankfurt erau în stagnare, iar piaţa de la Londra avansa cu 0,5%. Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în creştere cu maximum 0,7%.