Mai au românii bani pentru a economisi?

Autor: Ciprian Botea 13.12.2010

Scăderea veniturilor şi creşterea inflaţiei lasă tot mai puţini bani în buzunarele românilor, care se gândesc astfel din ce în ce mai rar la ideea de economisire. În aceste condiţii competiţia dintre bănci, societăţile de asigurări de viaţă şi fondurile de investiţii pentru atragerea de resurse de la clientelă s-a intensificat, scrie revista Business Magazin.

Nevoia de economisire este foarte mare în continuare având în vedere că incertitudinile privind veniturile viitoare sau stabilitatea locului de muncă persistă, dar resursele tot mai puţine nu permit românilor să pună sume foarte mari deoparte.

Astfel, soldul depozitelor atrase de bănci de la populaţie a stagnat în ultimele luni la circa 100 mld. lei, conform datelor BNR, iar bancherii spun că treptat clienţii vor începe chiar să cheltuie din sumele economisite în trecut. "Volumul economiilor stagnează şi, încet-încet, o să înceapă să o ia în jos, pentru că lumea începe să consume din ce apucă să economisească. Aşa că sume noi mi-e greu să văd", a declarat Radu Topliceanu, director executiv aria persoane fizice la Raiffeisen, în cadrul unui eveniment organizat de Business Magazin.

Încetinirea ritmului de creştere a economisirii vine în contextul în care depozitele la bănci ale populaţiei au înregistrat un avans de două cifre pe parcursul anului trecut şi în primele luni din 2010 datorită prudenţei manifestate de clienţi pe fondul incertitudinilor din economie. În acelaşi timp, creşterea economisirii a fost impulsionată de bancheri, care au urcat dobânzile în 2009 până la 16-17% pe an.

Interesul clienţilor pentru economisire s-a diminuat însă pe măsură ce veniturile au scăzut şi dobânzile la depozite au revenit din nou la o singură cifră. La sfârşitul lui octombrie, dobânda medie la depozitele în lei ajungea la circa 7,5% pe an, uşor sub rata anualizată a inflaţiei. Pentru că nu au resurse suplimentare, clienţii preferă să depună sumele pe perioade scurte de timp în eventualitatea că vor avea nevoie de banii respectivi. "Economisirea merge tot pe zona tradiţională - depozite de la o lună la trei luni, cu prelungire automată, cu capitalizarea dobânzii. Bineînţeles că dobânzile la lei trebuie să fie peste nivelul inflaţiei pentru ca lumea să economisească în continuare, dar sunt foarte mulţi care merg acum pe economisirea în valută", comentează Eliza Erhan, director de dezvoltare produse retail la Millennium Bank.

Ea spune că în ciuda dublării în ultimul an a activelor administrate de fondurile de investiţii, până la 5 miliarde de euro, românii sunt în continuare reticenţi în a-şi plasa banii în astfel de instrumente. Pe de altă parte, societăţile de asigurări de viaţă şi fondurile de pensii spun că statul ar putea face mai mult să încurajeze economisirea prin oferirea de facilităţi fiscale angajaţilor care încheie o poliţă de asigurare de viaţă sau aderă la un fond de pensii private facultative. Şi aceasta în condiţiile în care statul ar avea o sursă alternativă de finanţare dacă volumul activelor administrate de aceste societăţi ar creşte.

"Noi am încercat să arătăm celor care iau decizii că cel mai bine ar fi să se împrumute de la populaţie pe termen lung - prin asigurări de viaţă, prin pensii, pentru că e mai bine să te împrumuţi de la populaţie decât să te împrumuţi extern. Pot să se împrumute prin acordarea acestor facilităţi fiscale", a declarat Theodor Alexandrescu, directorul general al Alico România.