Şoc pe piaţa asigurărilor: Băsescu promulgă legea care spune că o locuinţă asigurată facultativ nu mai intră în schema obligatorie

Autor: Ciprian Botea 13.12.2010

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat ieri legea care elimină necesitatea încheierii unei poliţe obligatorii de asigurare a locuinţei pentru proprietarii care au cumpărat deja o asigurare facultativă care acoperă daunele produse de inundaţii, cutremure şi alunecări de teren. Companiile de asigurări implicate în sistemul de asigurare obligatorie ar putea pierde astfel prime de peste 30 mil. euro, ceea ce pune în pericol funcţionarea sistemului sau poate duce la majorarea tarifelor.

Camera Deputaţilor, care a avut rol decizional, adoptase luna trecută un amendament care prevede ca locuinţele asigurate individual să nu mai intre sub incidenţa acestei legi. Votul deputaţilor a venit în contextul în care normele aprobate anterior de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) îi obligau şi pe proprietarii care au deja o asigurare facultativă să încheie o poliţă obligatorie, care nu era văzută ca o supra­asigurare. Astfel, poliţa obligatorie urma să acopere daunele provocate de calamităţile naturale în limita a 20.000 de euro, restul sumei până la preţul real al locuinţei urmând să fie acoperit de asigurarea facultativă.

Tariful unei poliţe obligatorii este de 10 sau 20 de euro pe an în funcţie de materialul de construcţie al casei, suma asigurată fiind de 10.000 sau 20.000 de euro. Poliţele sunt emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), o companie deţinută de 13 asigurători locali şi acoperă doar daunele provocate de inundaţii, cutremure şi alunecări de teren.

Conform legii, proprietarii sunt obligaţi să cumpere o poliţă obligatorie până la 15 ianuarie 2011, în caz contrar urmând să fie sancţionaţi de primării cu amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei. Normele vechi precizau că proprietarii care au o asigurare facultativă trebuie să-şi cumpere o poliţă obligatorie imediat ce contractul individual expiră.

Deputaţii au considerat însă că forma iniţială a legii prezenta neclarităţi care au permis autorităţii de reglementare a pieţei asigurărilor să elaboreze aceste norme, amendamentul adoptat având rolul de a elimina aceste neclarităţi. Guvernul şi CSA s-au opus acestui amendament invocând caracterul social al legii şi exprimându-şi îngrijorarea vizavi de sustenabilitatea financiară a programului de asigurare împotriva catastrofelor. Preţul poliţei a fost stabilit în condiţiile în care a fost luat în calcul un grad de dispersie a riscurilor la opt milioane de locuinţe, iar scăderea numărului potenţialilor asiguraţi pune presiune asupra tarifului poliţei şi a costului cu reasigurarea. În prezent, există aproximativ două milioane de locuinţe asigurate individual.

PAID a început să vândă poliţe de asigurare obligatorie la jumătatea acestui an şi până la începutul lunii noiembrie fuseseră emise circa 125.000 de poliţe. Reprezentanţii CSA declarau recent că reducerea gradului de dispersie a riscurilor pune în pericol chiar continuitatea programului de asigurare împotriva catastrofelor. Riscurile asigurate prin poliţa obligatorie au fost plasate pe piaţa internaţională printr-un program de reasigurare încheiat cu mai multe grupuri financiare precum Swiss Re, Partner Re sau Sindicatele Lloyd's. La stabilirea costului reasigurării s-a avut, de asemenea, în vedere un grad de dispersie a riscurilor la opt milioane de locuinţe.

Astra Asigurări, Groupama şi Platinum deţin fiecare 15% din capitalul social al PAID, alte zece societăţi având o participaţie de 5,5%.