Taher a semnat cu francezii vânzarea a 12 hectare la Electroputere

Autor: Andrei Chirileasa 14.12.2010

Producătorul de locomotive Electroputere Craiova (EPT), controlat de grupul saudit Al Arrab şi condus de omul de afaceri Fathi Taher, a finalizat luni tranzacţia prin care a vândut 12 hectare de teren de pe platforma uzinei, potrivit unui anunţ transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Cumpărătorii sunt familia oamenilor de afaceri francezi Mulliez, care controlează reţelele de magazine Auchan, Decathlon şi Leroy Merlin, şi doi oameni de afaceri belgieni, manageri ai grupului BelRom, iar valoarea tranzacţiei este de circa 30 mil. euro. Terenul va fi utilizat pentru construcţia unui centru comercial, care va cuprinde un hipermarket Auchan, magazine Decathlon, Leroy Merlin, Kiabi, dar şi o galerie comercială care va fi închiriată de BelRom către circa 100 de chiriaşi.

Tranzacţia a fost aprobată în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor Electroputere la mijlocul lunii octombrie. Reprezentanţii Electroputere au declarat atunci că terenul a fost vândut în vederea achitării datoriilor fiscale istorice ale companiei şi pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare. Ei au mai precizat că activitatea companiei nu va fi afectată, în condiţiile în care suprafaţa totală a platformei este de 62 de hectare.

Electroputere avea la finele lunii septembrie datorii totale de 422 mil. lei (aproape 100 mil. euro), dintre care circa 145 mil. lei (34 mil. euro) reprezintă obligaţii restante şi impozite neplătite la termen la bugetul de stat, potrivit situaţiilor financiare trimestriale. Compania a avut în primele nouă luni afaceri de 136 mil. lei (32 mil. euro), în scădere cu 27% faţă de perioada similară a lui 2009, şi pierderi de 37,6 mil. lei (8,86 mil. euro), în creştere cu 50%.

Compania are în prezent o capitalizare de 25,86 mil. lei (6 mil. euro).