Legea educaţiei a trecut. Din 2012 vor merge la şcoală două generaţii de copii

Autor: Cristina Stoian 14.12.2010

Noua lege a educaţiei, adoptată ieri, mută clasa pregătitoare de la grădiniţă la şcoală. Astfel, copiii care până acum treceau în grupa mare la grădiniţă vor merge începând cu 2012 direct la şcoală, în clasa pregătitoare.

"Nu ştim deocamdată ce se va întâmpla. Şcolile generale vor avea o problemă pentru că nu avem cadre suficiente. Dacă în prezent avem trei clase de a I-a, din 2012 vom fi nevoiţi să organizăm alte trei clase pregătitoare, ceea ce înseamnă trei posturi în plus. Mai mult, programa va trebui schimbată, pentru că dacă se va merge pe cea actuală, vom avea nevoie de educatoare", explică Florinela Potecă, director adjunct al Şcolii Generale Mircea cel Bătrân din Turnu Măgurele, Teleorman.

La finalul clasei pregătitoare, cadrul didactic responsabil, indiferent cine va fi acesta, va realiza un raport de evaluare a competenţelor copilului. Fiecare elev va dispune de un portofoliu educaţional, în cadrul căruia vor fi incluse atât diplome, cât şi certificate obţinute în urma evaluării competenţelor.

Anul trecut au intrat în clasa I circa 205.000 de elevi, număr care s-a menţinut şi în anul şcolar 2010, în scădere însă faţă de anii anteriori, când veneau la şcoală 230.000-240.000 de elevi anual. "La grupa mare sunt circa 100.000 de copii, la jumătate din cei care ajung la şcoală un an mai târziu, pentru că nu toţi părinţii îşi dau copiii la grupa pregătitoare. Vârsta acestora este de 6 ani împliniţi până la începerea anului în curs. Sunt cazuri în care sunt acceptaţi şi copiii care împlinesc 6 ani până la finalizarea anului", au declarat reprezentanţii biroului de presă din cadrul Ministerului Educaţiei.

Potrivit noii legi a educaţiei, la grădiniţă vor rămâne copiii din grupa ante-preşcolară (0-3 ani), grupa mică şi grupa mijlocie. În plus, învăţământul obligatoriu va cuprinde 10 clase, fiind format din clasa pregătitoare şi clasele I-IX (patru ani de şcoală primară şi cinci de învăţământ gimnazial).

"Cei care vor face clasa a IX-a la gimnaziu sunt cei care vor intra la anul în clasa a 5-a", spune Potecă. Asta înseamnă că peste cinci ani, dacă legea nu va suporta modificări, şcoala generală va avea două generaţii în plus faţă de cele actuale - clasa pregătitoare şi clasa a IX-a - o altă problemă pentru şcoli. Alte noutăţi ale legii educaţiei sunt că vârsta de începere a învăţământului obligatoriu va fi unificată, iar clasele vor avea o medie de 20 de elevi, dar nu mai puţin de 15 şi nu mai mult de 25.

Numărul de ore pe care elevii le vor avea săptămânal a fost redus la maximum 20 de ore.

În ceea ce priveşte învăţământul gimnazial, elevii vor avea cel mult 25 de ore pe săptămână, iar la sfârşitul clasei a VI-a vor fi organizate evaluări la limbă şi comunicare (limba română şi o limbă străină), dar şi matematică şi ştiinţe. După finalizarea clasei a IX-a, elevii vor susţine o evaluare naţională transcurriculară la limba română, limbă străină, matematică şi ştiinţe, precum şi o probă practică de evaluare a competenţelor de utilizare a calculatorului.

Legea educaţiei pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament a fost adoptată ieri, după ce Partidul Naţional Liberal a anunţat în plen că îşi retrage semnăturile de pe moţiunea de cenzură.

Ce aduce nou legea

n Copiii care până acum treceau în grupa mare la grădiniţă vor merge începând cu 2012 direct la şcoală, în clasa pregătitoare.

n La grădiniţă vor rămâne copiii din grupa ante-preşcolară (0-3 ani), grupa mică şi grupa mijlocie.

n Fiecare elev va dispune de un portofoliu educaţional, în cadrul căruia vor fi incluse atât diplome, cât şi certificate obţinute în urma evaluării competenţelor.

n Învăţământul obligatoriu va cuprinde 10 clase, fiind format din clasa pregătitoare şi clasele I-IX (patru ani de şcoală primară şi cinci de învăţământ gimnazial).