Euro se clatină după ce Moody’s a ameninţat Spania cu reducerea ratingului

Autor: Gabriel Razi 15.12.2010

Moneda euro este supusă unor noi tensiuni după ce agenţia de rating Moody's a anunţat că ia în considerare reducerea ratingului de credit al Spaniei, ţară cu un PIB de 1.050 mld. euro, văzută de investitori ca una dintre cele mai şubrede din Europa, scrie BBC News.

Anunţul a creat turbulenţe în piaţă, euro depreciindu-se cu 0,5% în faţa dolarului, până la 1,3312 dolari/euro. Moneda unică europeană a pierdut 0,2% şi faţă de lira sterlină, ajungând la 0,8462 lire/euro. Şi bursa din Madrid a reacţionat prompt, indicele de referinţă al pieţei de capital spaniole IBEX 35 îşi pierduse 1,66% din valoare la jumătatea şedinţei de tranzacţionare.

Sectorul imobiliar şi cel bancar pun în pericol economia spaniolă

Moody's se teme că stabilitatea Spaniei ar putea fi în pericol anul viitor din cauza nevoilor tot mai mari de refinanţare a datoriilor existente şi a injecţiilor de care sistemul bancar are nevoie pentru a reveni pe linia de plutire.

Agenţiile de rating au fost criticate în acest an de politicienii europeni, fiind considerate vinovate pentru exacerbarea crizei europene prin reducerea surprinzătoare şi la momente nepotrivite a ratingurilor unor ţări precum Grecia, Portugalia sau Spania. Drept urmare, liderii de la Bruxelles vor să creeze o agenţie de rating europeană.

Ratingul Spaniei este în cădere liberă

Raportul emis de Moody's evidenţiază că Spania ar putea fi retrogradată de la ratingul Aa1 după ce în urmă cu patru luni a părăsit selectul club al ţărilor cotate cu AAA.

"Vulnerabilitatea Spaniei, cauzată de nevoile mari de refinanţare din 2011, a fost amplificată de încrederea volatilă a pieţelor. Problemele Madridului se vor acutiza dacă nivelul fondurilor ce vor fi injectate în sectorul bancar vor fi mai mari decât se aşteaptă în prezent", precizează comunicatul de presă emis de agenţia de rating.

Totuşi, analista Moody's responsabilă de economia spaniolă Kathrin Muehlbronner precizează că Madridul nu poate fi pus în aceeaşi categorie cu Dublinul sau Atena. "Moody's continuă să considere că Spania are un risc de credit mai mic decât alte ţări cu probleme din Europa. Acest lucru este reflectat în ratingul mai mare pe care îl are economia spaniolă. Agenţia nu crede că solvabilitatea Spaniei se află în pericol", precizează Muehlbronner. Guvernul de la Madrid este obligat în prezent să se împrumute mai scump. Dacă în urmă cu o lună obligaţiunile spaniole cu o maturitate de 12 luni aveau randamente de 2,37%, săptămâna aceasta guvernul a trebuit să plătească investitorilor o dobândă de 3,45%. Imaginea este similară şi pentru titlurile cu o maturitate mai mare, randamentele titlurilor cu o durată de 18 luni au sărit în numai o lună de la 2,66% la 3,72%.

Spania ia măsuri disperate

Analiştii consideră că în următoarele 12 luni, autorităţile de la Madrid se vor împrumuta scump de pe piaţă şi că băncile vor putea fi revitalizate cu injecţii de capital mult mai intense decât se estimează în prezent.

În consecinţă executivul spaniol încearcă să îşi reducă dependenţa faţă de împrumuturile de pe piaţă. Guvernul a anunţat recent că urmează să vândă atât pachetul de acţiuni pe care îl mai deţine la loteria de stat, cât şi acţiunile operatorului aeroportuar AENA.

Spania în cifre

560,5 mld. euro este valoarea datoriei publice (2009).
53,2% - ponderea în PIB a datoriei publice.
117,3 mld. euro este valoarea la care se ridică deficitul bugetar (2009).
11,1% - ponderea în PIB a deficitului bugetar.
-3,6% sunt procentele cu care a scăzut economia anul trecut.
6 mld. euro este valoarea cu care vor scădea cheltuielile publice.
13.000 de angajaţi la stat îşi vor pierde locurile de muncă anul acesta.
5% sunt procentele cu care au scăzut salariile la stat.
19,7% - rata şomajului, cea mai ridicată din UE.
12,8% sunt procentele cu care au scăzut preţurile caselor faţă de maximul din 2008.