Retailerii au stabilit noile repere de preţuri la terenuri din Craiova la Cluj şi din Bacău la Severin

Autor: Cristi Moga 15.12.2010

Tranzacţiile cu terenuri realizate în acest an au depăşit ca valoare 100 mil. euro, retailerii fiind cei care au stabilit noile repere de preţuri. După un an 2009 la sfârşitul căruia proprietarii nu mai ştiau cât să ceară, iar investitorii nu ştiau ce înseamnă o ofertă rezonabilă de preţ, afacerile realizate în acest an vor contribui la scurtarea perioadei de negociere pentru viitoarele tranzacţii, scrie revista lunară Business Construct, care apare pe 23 decembrie împreună cu ZF.



Anul acesta nu s-a revenit la tranzacţiile cu terenuri de 60-70 de milioane de euro, ca în perioada 2006-2007, dar nici nu a mai fost "seceta" de anul trecut.

Dedeman, Decathlon, Cora, Auchan sau Kaufland au făcut şi au refăcut calculele, iar când rezultatul a început să dea cu plus, au reînceput să investească milioane de euro pe achiziţii de terenuri, în special în marile oraşe din ţară în care consideră că "mai este loc" de retail modern.

În Cluj, Braşov sau Bacău terenurile din interiorul oraşelor au fost vândute în acest an cu preţuri între 180 şi 325 de euro/metrul pătrat de teren, în funcţie de suprafaţă şi apropierea de centru, dar şi de prezenţa utilităţilor sau chiar a unor structuri care pot fi folosite pentru proiectele viitoare. Niciun teren nu este însă identic cu altul, iar contextul tranzacţiei poate contribui de asemenea la preţuri diferite în cazul vânzărilor de terenuri. Cu toate acestea, proprietarii şi investitorii vor avea acum la ce se raporta.

"Am constatat că preţurile plătite de retaileri în tranzacţiile din acest an au devenit deja repere în piaţă, întrucât au rezultat nu din acţiuni speculative, ci din analizele de fezabilitate ale unor proiecte concrete. Aceste preţuri setează acum în foarte multe cazuri aşteptările proprietarilor şi, totodată, stau la baza ofertelor viitoare ale potenţialilor cumpărători", spune Sînziana Oprea, asociate în cadrul departamentului de terenuri al firmei de consultanţă imobiliară Colliers International.

Expansiunea Cora

Firma de consultanţă a fost implicată în acest an în tranzacţia prin care francezii de la Cora au plătit nouă milioane de euro pe un teren de 3,5 hectare din Bacău, lot achiziţionat de la o firmă din grupul Imotrust Arad.

Cora a plătit pe acest teren un preţ de 257 de euro pe metrul pătrat, cu 20% mai mic decât a plătit în Braşov pe platforma de patru hectare a companiei Hidromecanica, intrată între timp în procedură de insolvenţă. "Tranzacţii de terenuri au fost puţine în ultimele 12 - 18 luni, dar interesul pentru achiziţie a crescut destul de mult în ultima perioadă. În special retailerii precum Cora, Auchan, Carrefour şi cei din DIY (do it yourself, bricolaj - n.red.) s-au uitat mult mai atent la oportunităţile din piaţă", comentează şi Ionuţ Bordei, head of land department al firmei de consultanţă CB Richard Ellis.

Cea mai mare tranzacţie cu terenuri realizată anul acesta în afara Bucureştiului a fost semnată la Craiova, unde francezii de la Auchan şi doi oameni de afaceri belgieni au plătit peste 30 de milioane de euro pentru un teren de 12 hectare din platforma Electroputere, respectiv 250 de euro pe metrul pătrat.

Auchan şi K&S Developments, firma controlată de oameni de afaceri belgieni, vor investi 90 de milioane de euro în dezvoltarea unui centru comercial pe o structură existentă pe acest teren.

Ancorele proiectelor vor fi Auchan, Leroy Merlin, Decathlon şi Kiabi, în timp ce pentru restul spaţiilor firma de consultanţă DTZ Echinox a fost desemnată agent de închiriere.

Cu ochii pe fabrici

Preţurile pe metru pătrat din Bucureşti rămân mai mari decât în restul ţării, dar tranzacţia de la Electroputere Craiova ar putea fi cea mai mare din ţară.

Suedezii de la IKEA au cumpărat prin intermediul subsidiarei Interprime Properties un teren de 5,1 hectare din platforma industrială Timpuri Noi din Bucureşti, lot pe care au plătit 34,6 milioane de euro, inclusiv TVA, în timp ce la Craiova, potrivit informaţiile existente, suma plătită pe terenul de 12 hectare este de 30 mil. euro, plus TVA.

"Două tipuri de terenuri sunt în atenţie: actualele fabrici care trebuie să se mute în afara Bucureştiului şi terenurile cumpărate iniţial pentru dezvoltări rezidenţiale foarte mari, ai căror proprietari acum nu găsesc finanţare şi cerere în piaţă", apreciază Bordei de la CBRE. Tranzacţii au fost semnate în acest an şi la Turnu Severin, Focşani sau Oradea, în special de către jucătorii din retailul alimentar şi bricolaj.

Citiţi mai multe în revista Business Construct