Un importator se gândeşte să facă o fabrică de scutere

Autor: Bogdan Alecu 15.12.2010

Omul de afaceri Dan Tatoiu, care a adus anul trecut pe piaţa locală motocicletele KTM, spune că va construi o linie de asamblare pentru scutere, analizând în prezent două locaţii lângă Bucureşti şi Braşov.

NRG Petrol Consult, compania care importă motocicletele KTM, a vândut anul acesta 300 de motociclete şi a atins o cifră de afaceri de aproximativ 2 mil. euro, din care jumătate reprezintă motoarele, iar diferenţa service-ul şi vânzările de echipamente moto. Anul trecut compania avea o cifră de afaceri de 650.000 de euro.

"Fabrica va fi construită fie în apropiere de Bucureşti, fie la Braşov. Am prefera cea de-a doua variantă deoarece în Braşov încă sunt mulţi care au lucrat la fosta fabrică Tohan din Zărneşti, unde erau produse motoretele Mobra", a spus Tatoiu pentru ZF.

În cazul în care va realiza investiţia, scuterele vor fi produse sub brandul Dementor.

Ultima fabrică de motorete din România, cea a Tohan din Zărneşti, unde din 1971 se produceau modelele Mobra a fost închisă în 1994, producţia fiind stopată deoarece motorul în doi timpi nu corespundea normelor europene. În prima fază, investiţia se va ridica la aproximativ 700.000 de euro, potrivit omului de afaceri, sumă care va acoperi construcţia halei principale şi achiziţia de echipamente.

"Toate componentele vor fi importate într-o primă fază, fie din Japonia, fie din India, cerinţa fiind că acestea trebuie să fie omologate la nivel european." În primul an în cadrul uzinei Dementor ar urma să fie produse 1.000 de scutere, urmând ca în termen de trei-cinci ani producţia să ajungă la 10.000 de unităţi, din care 50% să fie exportate în ţările din regiune.

Preţul viitorului scuter va fi de până 1.000 de euro, potrivit declaraţiilor omului de afaceri, faţă de 500-600 de euro cât costă cele importate din China.

"Acestea nu vor fi scutere "hi-tech", ci unele cu componente de concepţie mai veche, de cinci-şase ani, dar care vor fi construite pentru a fi mai rezistente", a spus Dan Tatoiu.

În prima fază operaţiunile la uzină vor demara cu o echipă formată din zece persoane, urmând ca numărul angajaţilor să ajungă la 150.

Anul trecut cifra de afaceri a grupului de firme controlate de Dan Tatoiu, NRG Petrol Consult, Sity Holding, Sity Internaţional şi Eurospot, cu activităţi în consultanţă, imobiliare şi restaurante, a atins 1,6 mil. euro, potrivit datelor de pe Ministerul de Finanţe, şi pierderi nete de peste 1,9 mil. euro.