Ce locuinţe scumpe au mai cumpărat bucureştenii pe final de an

Autor: Cristi Moga 15.12.2010

Piaţa locuinţelor de lux nu s-a dezgheţat pe final de an, bugetele de achiziţii fiind de maximum 370.000 de euro. Dar nici la aceste preţuri nu s-au realizat prea multe tranzacţii.



Două dintre cele mai mari tranzacţii realizate pe final de an de către agenţiile imobiliare din Bucureşti au fost cu vile în zonele Cotroceni şi Unirii, pe care cumpărătorii au fost dispuşi să plătească în jur de 350.000 de euro pentru a face sărbătorile de iarnă în "casă nouă", arată datele agenţiilor imobiliare.

Cea mai mare tranzacţie realizată de agenţiile firmei Coldwell Banker în ultimele săptămâni a fost vânzarea unei vile de şapte camere din zona Unirii, cu o suprafaţă de 200 de metri pătraţi utili, construită în 1891, pe care cumpărătorii au plătit 345.000 de euro.

Pe de altă parte, reprezentanţii agenţiei Luxury International spun că au vândut pentru 370.000 de euro o vilă în zona Cotroceni. "Preţul iniţial era de 420.000 de euro, dar la negocierea cu clientul, proprietarul a fost de acord să lase 50.000 de euro la preţ", spun reprezentanţii agenţiei imobiliare.

La preţurile la care astăzi cumpărătorii sunt interesaţi de vile, în perioada de boom imobiliar erau tranzacţionate apartamente mari, de patru-cinci camere în ansambluri rezidenţiale. Penthouse-urile erau tranzacţionate la valori în jur de un milion de euro, dar în prezent agenţii imobiliari nu se mai pot "lăuda" cu asemenea tranzacţii.

"Preţurile au scăzut şi pe acest segment la jumătate faţă de momentul de vârf al pieţei. În ultimele şase luni am simţit o creştere a interesului pentru astfel de proprietăţi, potenţialii cumpărători au prospectat deja piaţa şi unii decid să profite de momentul actual", spune Alexandru Pricop, managing partner al agenţiei Coldwell Banker Banu Manta.

Zone scumpe ale Capitalei în care se mai fac tranzacţii sunt şi Băneasa sau parcul Cişmigiu, dar şi în aceste zone preţurile pentru apartamentele mari au ajuns la niveluri de circa 1.000 de euro/metrul pătrat.

Astfel, reprezentanţii Coldwell Banker spun că au vândut un apartament cu patru camere, cu o suprafaţă de 195 de metri pătraţi utili, din zona Cişmigiu pentru 210.000 de euro (1.076 euro/metru pătrat util), dar şi un alt apartament în Băneasa, cu o suprafaţă de 353 de metri pătraţi construiţi, pentru 278.500 de euro (788 euro/metrul pătrat construit).

De remarcat este faptul că cele două apartamente au fost vândute în blocuri finalizate în 2009, astfel că proprietarii au fost dispuşi să negocieze un preţ mai mic după ce au stat mai bine de un an cu locuinţele nevândute.

De la debutul crizei imobiliare cele mai multe tranzacţii au fost realizate cu proprietaţi destinate clasei medii, respectiv cu preţuri de 50.000 - 60.000 de euro, care pot fi finanţate prin programul guvernamental Prima casă.

Persoanele care îşi puteau permite achiziţia unei proprietăţi scumpe au amânat tranzacţiile în aşteptarea scăderii preţurilor, nefiind presaţi să cumpere în condiţiile în care deţin deja cel puţin o locuinţă.

"Aceştia cumpără pentru upgrade, au deja o locuinţă, cel mai adesea într-un bloc nou, şi acum pot cumpăra locuinţa pe care şi-o doreau, dar care era prea scumpă acum doi ani", descrie reprezentantul Coldwell Banker profilul cumpărătorului de locuinţe scumpe.

Zonele cu cele mai scumpe locuinţe din Bucureşti rămân cele centrale, situate în apropierea parcurilor, precum Cişmigiu şi Herăstrău, dar şi dezvoltatorii imobiliari, care au construit apartamente foarte mari şi chiar duplexuri sau penthouse-uri, pe Splaiul Unirii (Asmita Gardens) sau pe calea Dudeşti (InCity Residences), mai au în portofoliu locuinţe de peste 500.000 de euro.

Ce proprietăţi au fost vândute cu peste 200.000 de euro în Bucureşti
345.000 de euro a fost preţul plătit pe o vilă cu şapte camere în zona Unirii, construită în anul 1891. Locuinţa are 200 de metri pătraţi utili şi este situată pe un teren de 400 mp;
278.500 de euro a costat un apartament cu patru camere din zona Băneasa, construit în 2009 şi având o suprafaţă construită de 353 de metri pătraţi;
230.000 de euro a plătit un client pe un apartament cu cinci camere din zona Cotroceni. Locuinţa se află într-un bloc realizat în 1940 şi are 137 de metri pătraţi utili;
220.000 de euro este preţul la care a fost tranzacţionat un apartament cu trei camere din proiectul Băneasa Rezidenţial, locuinţa având o suprafaţă de 145 de metri pătraţi construiţi;
210.000 euro a costat un apartament cu patru camere şi o suprafaţă de 195 de metri pătraţi utili din zona Cişmigiu, aflat într-un bloc nou din 2009.