SIF-urile şi-au făcut profiturile bugetate, dar sunt departe de realizările din 2009

Autor: Andrei Chirileasa 15.12.2010

SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Transilvania (SIF3) au realizat profituri de câte 15 mil. lei (3,5 mil. euro) în noiembrie, reuşind astfel să depăşească rezultatele bugetate pentru acest an. După primele 11 luni, SIF Banat-Crişana înregistrează un profit net de 64 mil. lei (15 mil. euro), peste buget, dar cu 41% sub profitul înregistrat în 2009 (în 12 luni). Câştigurile SIF Transilvania s-au ridicat în primele 11 luni la 57 mil. lei (13,4 mil. euro), la jumătate faţă de anul trecut.

SIF Transilvania a făcut cea mai mare parte a profitului din noiembrie în urma vânzării de acţiuni BRD-Société Générale (BRD) în valoare de 17,55 mil. lei (4,1 mil. euro), potrivit raportărilor transmise Bursei. SIF Transilvania mai vânduse şi în septembrie un pachet de acţiuni BRD în valoare de 9,75 mil. lei (2,27 mil. euro). Participaţia SIF3 la BRD a scăzut astfel la 4,56%, de la 5% la începutul anului. SIF Transilvania nu a realizat alte tranzacţii semnificative în acest an, restul profitului provenind din dividende.

SIF Banat-Crişana (SIF1) şi-a vândut în ultimele luni întreg pachetul de acţiuni deţinut la Prodplast Imobiliare (PPLI), firma rezultată în urma divizării Prodplast (PPL), care a preluat principalele active imobiliare. În urma tranzacţiilor, SIF1 a încasat circa 7 mil. lei (1,64 mil. euro). În noiembrie, SIF1 a cumpărat un pachet de acţiuni de circa 0,11% din Fondul Proprietatea.

SIF Oltenia (SIF5) nu a mai avut tranzacţii semnificative în noiembrie, realizând un profit de 0,5 mil. lei. Pe primele 11 luni, câştigurile societăţii s-au ridicat la 84,3 mil. lei (aproape 20 mil. euro), provenind în special din vânzarea unor pachete de acţiuni la Electrocarbon Slatina (ELNG), Elsid Titu, Lactate Natura Târgovişte (INBO) şi Socep Constanţa (SOCP).

SIF Muntenia (SIF4) este singura care a înregistrat pierderi în noiembrie, de circa 2,4 mil. lei. La 11 luni, câştigurile SIF4 însumează 35 mil. lei (8,23 mil. euro), fiind sub nivelul bugetat pentru acest an. SIF Muntenia a vândut la începutul acestei săptămâni un pachet de acţiuni BRD în valoare de 3 mil. lei, după ce mai vânduse în august acţiuni de circa 6 mil. lei. SIF4 a cumpărat în schimb un pachet de acţiuni la Fondul Proprietatea în valoare de aproape 10 mil. lei. Până în prezent, doar SIF Oltenia nu a cumpărat acţiuni la Fondul Proprietatea.

Cel mai mare cumpărător a fost SIF Moldova (SIF1), care a ajuns să deţină circa 1%. SIF Moldova a vândut în acest an un pachet semnificativ de acţiuni BRD şi se afla pe primul loc la profituri la finele lunii octombrie, cu un câştig de 97 mil. lei (22,8 mil. euro), fiind foarte aproape de a egala rezultatul de anul trecut. Până ieri, SIF2 nu-şi publicase încă rezultatele la 11 luni.

Activele SIF-urilor au scăzut cu 6%, acţiunile au pierdut în medie 11%

Evoluţiile negative ale acţiunilor bancare, în special BRD şi Banca Transilvania (TLV), care au ponderi semnificative în activele SIF, au determinat scăderea activelor SIF-urilor comparativ cu finalul anului trecut. Cea mai mare scădere de activ a avut-o SIF Banat-Crişana, cu o contracţie de 15%.

La aceasta a contribuit şi scăderea valorii companiei hoteliere Calipso Oradea (CAOR), care a ajuns la o valoare de 42 mil. lei (10 mil. euro), faţă de 268 mil. lei (63 mil. euro) la începutul anului. SIF1 deţine 96,3% din acţiunile CAOR, care sunt listate pe Bursa RASDAQ fiind însă foarte puţin tranzacţionate. Valoarea Calipso Oradea crescuse artificial anul trecut, pe fondul unor tranzacţii reduse.

O situaţie asemănătoare se înregistrează acum la acţiunile companiei hoteliere Orizont Turism din Predeal (ORTU), aflată în portofoliul SIF Transilvania.

Acţiunile ORTU au crescut în noiembrie de 4,5 ori, în urma unei tranzacţii de doar 27 de lei. Astfel, valoarea companiei a sărit dintr-o dată de la 35,5 milioane de lei (8,3 milioane de euro) la 160 milioane de lei (37,3 milioane de euro). SIF Transilvania, care deţine 99,6% din acţiunile ORTU, a înregistrat astfel luna trecută o creştere artificială a activului cu circa 125 mil. lei (29 mil. euro), ajungând la un activ net de 1,61 mld. lei (376 mil. euro), cu doar 1% mai mic decât cel înregistrat la finele anului trecut.

Acţiunile SIF3 au înregistrat însă cea mai mare scădere din sector în acest an, de 23,5%, în condiţiile în care investitorii au taxat lipsa de activitate şi rezultatele mai slabe din primele nouă luni.

Cel mai bine s-au menţinut acţiunile SIF Oltenia, care se tranzacţionează în prezent foarte aproape de nivelul de la începutul anului, urmate de titlurile SIF Moldova, cu o scădere de 6%.