Piaţa serviciilor de consultanţă a scăzut la 178,5 mil. euro

Autor: Marius Radu 15.12.2010

Piaţa serviciilor de consultanţă, audit şi contabilitate s-a ridicat anul trecut la 178,5 milioane de euro, în scădere uşoară faţă de valoarea raportată în 2008, iar KPMG a fost "de departe" liderul pe acest segment, potrivit firmei de consultanţă Nexia International.

Valoarea totală a serviciilor în 2008 a fost de 180 de milioane de euro, unde au fost incluse cele mai reprezentative 25 de companii care activează pe piaţa din România.

"Date fiind circumstanţele internaţionale, România se caracterizează printr-o stratificare mai evidentă în ceea ce priveşte valoarea tarifelor anuale, iar «Big Four» este lider, cu 84% din totalul serviciilor din 2009, în scădere uşoară, de la 86% în 2008", conform unui studiu al Nexia.

"Big Four" grupează cele mai importante patru companii de consultanţă şi audit din lume, respectiv Deloitte, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young şi KPMG.

În comparaţie cu stratificarea globală, situaţia din România este destul de interesantă, având în vedere că firma KPMG, a patra la nivel global, este de departe liderul de pe piaţă", urmată de liderul internaţional PricewaterhouseCoopers, se mai arată în studiu. Pe locul cinci în topul firmelor de consultanţă se află BDO International, a cărei cotă de piaţă a crescut de la 3,1% în 2008 la 3,5% în 2009.

"Dacă în 2009 şi în prima parte a anului 2010 a fost şocul dificultăţilor financiare, sfârşitul anului 2010 ne-a făcut pe toţi să ne repliem cu strategiile", a declarat Dinu Petre, partener al Cunescu, Balaciu şi Asociaţii, membru al Nexia.

Potrivit lui Petre, firmele care decid să apeleze la un consultant fiscal în cadrul operaţiunilor pe care le desfăşoară limitează riscurile de a înregistra pierderi ulterioare mai mari.

"Piaţa de consultanţă o văd foarte dinamică în 2011 şi mai matură din punct de vedere al consultanţei. Sunt foarte multe lucruri bune pe care criza ni le-a făcut cadou", a declarat Luminiţa Ristea, partener al Nexia.

Ea a arătat că tarifele pentru serviciile de consultanţă fiscală acordate companiilor sunt în medie 100 de euro pe oră, însă pot varia în funcţie de complexitatea expertizei şi de compania care asigură serviciile.