Opinie Dorin Oancea: Cei care plătesc

Autor: Dorin Oancea 16.12.2010

"Am crescut salbatic, cadem salbatic." O vorba a unui om de afaceri roman pe care personal il respect foarte mult si care a conchis, saptamana trecuta, o discutie cat amara, cat optimista despre bilantul anului care se incheie si perspectivele anului viitor. S-a legat oarecum de ideea care mi se tot invartea in cap de cateva zile despre cei care platesc.

Prima la mana: remarcabil corul suparatilor de prevederile proiectului de Cod al muncii propus de Consiliul Investitorilor Straini. Patronatele si sindicatele, doua entitati care ar trebui sa fie ca apa si uleiul, l-au contestat la unison, deranjati, daca e sa credem declaratiile oficiale, fie de prevederi, fie de modul in care proiectul a fost promovat. Guvernul, in buna traditie a politicianului roman, s-a dezis prompt: nu este proiectul nostru, vom analiza, vom studia, vom infiinta, formularile obisnuite cu care in Romania sunt bagate sub pres problemele reale.

Doi la mana: am inceput sa citesc memoriile lui Jérôme Kerviel, traderul condamnat la inceputul lunii octombrie la cinci ani de inchisoare pentru ca a prejudiciat grupul Societe Generale cu 4,9 miliarde de euro. Un interviu al aceluiasi Kerviel din publicatia germana Der Spiegel mi-a oferit ceva amanunte suplimentare despre istoria omului care trebuie sa inapoieze bancii 4,9 miliarde de euro (cum are salariul de 2.300 de euro, ar avea nevoie de 177.000 de ani pentru a-si plati datoria).

Sa punem toate cele de mai sus in shaker si sa amestecam: X face ceva. Y beneficiaza de ceva-ul acela; mai tarziu Y vrea mai mult si gaseste caile necesare pentru a-l determina pe X sa-i ofere mai mult. X incearca, de multe ori reuseste. X greseste, Y devine rapid frustrat, actioneaza. X la puterea 33 plateste. Ecuatia se aplica si in primul si in al doilea caz. Citiţi mai mult despre cei care plătesc pe www.businessmagazin.ro