Investitorii se bat deja pe satul olimpic din Londra

Autor: Gabriel Razi 16.12.2010

Investitorii par din ce în ce mai interesaţi de cartierul Stratford, situat în nord-estul Londrei, zonă care va găzdui satul şi parcul destinat Jocurilor Olimpice din 2012, scrie cotidianul The Telegraph.

Recent compania imobiliară Westfield a vândut 50% din shopping center-ul din Stratford pentru un miliard de euro - cel mai mare preţ din toate timpurile plătit în Marea Britanie pentru un spaţiu comercial. Investitorii Canada Pension Plan Investment Board alături de olandezii de la APG speră să amortizeze investiţia uriaşă după ce zona va beneficia de lumina reflectoarelor în timpul Jocurilor Olimpice.

"Credem că Westfield Stratford City va deveni în timp unul dintre cele mai cunoscute centre de cumpăraturi din Marea Britanie", crede Robert-Jan Foortse directorul APG.

Deşi mai sunt 18 luni până la debutul Jocurilor Olimpice şi economia mondială este în convalsecenţă, tot mai mulţi investitori îşi arată interesul pentru obiectivele imobiliare din Stratford şi împrejurimi.

Instituţiile care se ocupă de organizarea Jocurilor Olimpice raportează că au primit mai mult de 40 de propuneri formale pentru achiziţia clădirilor ce urmează a fi folosite pentru conferinţele de presă sau de echipele de televiziune ce urmează să transmită competiţiile sportive. Centrul de presă poate fi transformat într-o clădire de birouri de 30.000 de metri pătraţi, în timp ce clădirea de unde vor transmite televiziunile va putea găzdui spaţii de birouri pe o suprafaţă de 58.000 de metri pătraţi.

Fondurile de investiţii şi dezvoltatorii imobiliari şi-au manifestat interesul şi pentru clădirile din satul olimpic, care totalizează aproape 1.500 de case, dar şi spaţiu suficient pentru a mai construi încă 1.000 de case.

Divizia de dezvoltare imobiliară a suedezilor de la Ikea intenţionează să cumpere 53.000 de metri pătraţi într-o zonă adiacentă parcului olimpic. Ikea urmează să construiască aici 1.500 de case în stilul consacrat de producătorul de mobilă.

Cu toate că operaţiunile imobiliare ale Ikea se concentrează pe piaţa locală din Suedia, analiştii imobiliari consideră că mişcarea dă indicii clare că Jocurile Olimpice vor genera potenţial de creştere. "Ikea vede potenţial de creştere. Stratford va deveni după Jocurile Olimpice o expansiune a centrului Londrei", crede Matthew Black, directorul de dezvoltare al companiei imobiliare londoneze CBRE.

Cartierul Stratford a fost identificat mult timp ca un punct central de regenerare al zonei, care în lipsa Jocurilor Olimpice ar fi putut rămâne sub dominaţia clădirilor supraaglomerate şi a poluării.