8.000 de medici români au plecat în Vest, dar exodul continuă

Autor: Razvan Muresan 16.12.2010

Studenţi, rezidenţi sau medici cu zeci de ani de experienţă au venit hotărâţi la Târgul de Cariere Medicale de la început de decembrie să o ia din nou de la zero la mii de kilometri de casă. Că au fost două mii sau trei mii de medici, aşa cum susţin organizatorii, nici nu mai contează. Târgul, organizat într-un hotel din sudul Bucureştiului, a fost luat cu asalt de halatele albe, scrie revista BUSINESS Magazin.

Andreea Munteanu, endocrinolog rezident, spune că încă din primii ani de studenţie o bătea gândul să plece. O deranjează condiţiile din România. Standardul profesional pe care îl apreciază ca destul de scăzut, lipsa şanselor de a se remarca şi în plus mereu invocata parte financiară. "Mă reţin familia şi speranţa începutului că poate va fi mai bine şi poate dacă munceşti mult şi poate dacă arăţi că eşti bun şi poate dacă...". Andreea se opreşte şi reformulează: "Aş vrea să plec în Franţa pentru că sunt endocrinolog şi acolo ştiu că sunt şanse mari de avansare".

Întrebat ce argumente i-ar da unui medic să nu părăsească ţara, preşedintele Colegiului Medicilor, profesorul Vasile Astărăstoae, răspunde franc: "Nu am niciun argument". Totuşi, medicul vorbeşte despre dificultăţile pe care le întâmpină cei plecaţi la muncă în Occident: perioada de adaptare dificilă, lipsa prietenilor şi a cunoştinţelor, problemele cu necunoaşterea limbii.

Marie Mansoh, recruiter la Medic Services France, afirmă că primul contact pe care îl are cu candidaţii cel mai adesea e în limba engleză. De aceea îi e greu să-şi dea seama câţi dintre ei ar putea veni să muncească în Franţa. "E nevoie măcar de franceza de bază. De aceea putem spune că destinaţii precum Marea Britanie sunt mult mai căutate", spune Mansoh: "Limba engleză e deja ştiută de cei mai mulţi, iar Anglia oferă şi sume frumuşele". Totuşi, dacă sunt motivaţi să înveţe, ponderea celor care trec de interviu poate ajunge la 30%. Mai ales că medicii români acceptă orice fel de slujbă, oriunde, în timp ce francezii caută doar spitalele din oraşele mari. Iar numărul mare de doctori veniţi la târg îi arată că situaţia de aici e puţin tristă. "E bine pentru mine, fiindcă jobul meu e să aduc medici, dar în acelaşi timp mă întreb mereu de ce vor toţi să plece." Primul lucru pentru care recruiterii vin în România e acela că medicii sunt mult mai motivaţi decât cei francezi, învaţă repede şi ştiu să profite de şansele care li se oferă. Ei primesc 5.000 de euro pe lună, iar salariul creşte direct proporţional cu perioada cât muncesc. Aşa se face că unii câştigă chiar şi 700 de euro pe zi.

Citiţi mai multe pe www.businessmagazin.ro.