Smartphone-urile ştiu multe informaţii despre utilizatori, dar nu prea ştiu să le ţină secrete. Vedeţi aici ce aplicaţii sunt cele mai "guralive"

Autor: Adrian Voicu 18.12.2010

Smartphone-urile ştiu foarte multe despre utilizatorii lor, numere de telefon, locaţia acestora şi chiar numele acestora. Dar aceste telefoane nu ştiu să păstreze aceste secrete, arată o analiză a Wall Street Journal. Astfel, analiza a 101 de aplicaţii pentru smartphone-uri iPhone sau Android a arătat că 56 dintre acestea transmiteau numărul unic de identificare al telefonului unor terţe companii fără ca utilizatorii să ştie. 47 dintre acestea trasmiteau locaţia în care se află telefonul. Cinci trimiteau informaţii legate de vârstă, sex şi alte detalii personale unor terţe părţi.

Analiza a mai arătat că aplicaţiile iPhone trasmit mai multe informaţii decât cele care folosesc sistemul de operare Android de la Google.

Printre aplicaţiile care transmit cele mai multe informaţii se numără TextPlus 4, o aplicaţie de mesagerie. Conform analizei WSJ, aplicaţia trimite ID-ul telefonului către opt companii de publicitate şi codul poştal al zonei în care este folosit telefonul, împreună cu vârsta şi sexul utilizatorului către două companii.

De asemenea, versiunile pentru Android şi iPhone ale aplicaţiei de muzică prin internet Pandora trimit informaţii legate de vârstă, sex, locaţie către diverse companii de publicitate. Versiunile pentru iPhone şi Android ale jocului Paper Toss trimit numărul de identificare al telefonului către cel puţin cinci companii. Grindr, o aplicaţie pentru întâlniri între persoane homosexuale, trimit informaţii despre sex, locaţie şi ID-ul telefonului către trei companii de publicitate.

Întrebaţi despre comportamentul aplicaţiilor lor, producătorii au declarat că acestea nu transmit numele utilizatorilor. Detaliile personale precum vârsta şi sexul sunt oferite voluntar de către utilizatori.

De asemenea, s-a dovedit că din cele 101 aplicaţii, 45 nu oferă un contract de confidenţialitate pe site-uri sau în interiorul aplicaţiilor. Acest lucru a fost posibil deoarece nici Apple, nici Google nu impun asemenea politici de confidenţialitate.