Ajustările din portofoliile investitorilor au mai animat Bursa

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 19.12.2010

Bursa a crescut vineri cu 0,42%, susţinută de revenirea acţiunilor BRD (BRD), OMV Petrom (SNP) şi Transgaz (TGN), într-o piaţă în care investitorii au vizat cu precădere titlurile băncii.

În această săptămână, SIF Muntenia (SIF4) a fost unul dintre cei mai mari vânzători de acţiuni BRD, cedând titluri în valoare de 9,2 milioane lei. Prin aceste vânzări SIF Muntenia îşi asigură realizarea profitului bugetat pentru acest an, în condiţiile în care după primele 11 luni câştigul se cifra la 35 mil. lei, sub nivelul estimat de managementul societăţii pentru 2010.

Tranzacţiile cu acţiunile SIF Oltenia au cumulat 4,3 milioane lei deşi aceste titluri au fost suspendate de la tranzacţionare până la ora 14:05, întrucât CNVM a solicitat Consiliului de Administraţie al societăţii de investiţii să informeze investitorii cu privire la decizia Tribunalului Bucureşti de condamnare la 12 ani de închisoare a preşedintelui CA Dinel Staicu. După jumătatea sesiunii, SIF Oltenia a transmis un comunicat prin care anunţa că Staicu va demisiona în februarie din funcţiile de preşedinte al CA şi director general, deşi a făcut recurs la sentinţa Tribunalului Bucureşti.

Mihai Mureşian, trader la firma de brokeraj Intercapital Invest, consideră că scăderile înregistrate de acţiunile SIF Oltenia au fost determinate atât de informaţiile despre condamnarea lui Staicu, cât şi de faptul că vineri a fost ziua de scadenţă pentru contractele futures tranzacţionate la Sibex cu activ suport pe aceste titluri. Astfel, unii speculatori au închis poziţiile long de la BVB.

"În strategiile de headging, iniţial cumperi pe BVB şi vinzi la Sibex, ca să câştigi din diferenţa de preţ. Când închizi poziţiile la scadenţă, trebuie să faci operaţiunile contrare, respectiv să vinzi pe BVB şi să cumperi la Sibex. Însă, întrucât poziţiile la Sibiu se închid automat, nu mai rămâne decât să vinzi pe BVB. Poziţiile de la Sibiu se închid la preţul mediu de pe BVB din ziua de scadenţă şi astfel se închide headgingul", a spus Mureşian.

Lichiditatea Bursei, de 25,8 milioane lei (6 milioane euro), a fost cu 67% mai mare decât valoarea cumulată a tranzacţiilor de joi, de 15,3 milioane lei (3,5 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în urcare cu 0,22%.

Pe de altă parte, cotaţiile acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au scăzut în medie cu 1,08%, cea mai vizibilă corecţie fiind înregistrată de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au coborât cu 2,42%.

Titlurile OMV Petrom au avansat cu 0,61%, la 0,33 lei, iar acţiunile Transgaz au încheiat în creştere cu 1,52%, la 267 lei.

Titlurile Armax Gaz (ARAX) şi Prebet Aiud (PREB) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 251.000 de lei şi respectiv 220.000 de lei.

La finalul sesiunii, acţiunile Armax Gaz erau cotate la 0,141 lei, preţ în scădere cu 3,42 procente, iar titlurile Prebet au avansat cu 2,56 procente, la 0,4 lei.

La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,3%, în timp ce majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est avansau cu cel mult 1,8%. Bursele din Polonia şi Cehia erau în scădere cu 0,3%.