Cu ce rămân clienţii după şase luni de luptă cu bancherii pentru ieftinirea creditelor

Autor: Liviu Chiru 19.12.2010

În bătălia pentru aplicarea Ordonanţei 50 - apărută în iunie şi care îşi propunea să transparentizeze condiţiile de acordate pentru creditele populaţiei - mai rămâne un singur episod: votul în plenul Camerei Deputaţilor, iar bancherii sunt acum în avantaj.

La presiunile Băncii Naţionale şi ale Fondului Monetar Internaţional, deputaţii din Comisia de Buget Finanţe au "tăiat" din forma ordonanţei cele mai puternice prevederi - aplicativitatea şi pentru creditele vechi, dar şi împuternicirea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului de a decide suspendarea activităţii de creditare în cazul băncilor descoperite cu nereguli la contractele de împrumut. Acestea le dădeau şi cele mai mari emoţii bancherilor, care s-au grăbit să calculeze că ar putea să piardă circa 600 de milioane de euro anul acesta, în cazul în care ordonanţa s-ar aplica în forma propusă de Guvern. Acum, secretariatul Comisiei pregăteşte, în regim de urgenţă, raportul asupra proiectului de lege pentru a fi dezbătut în plenul Camerei Deputaţilor, care are şi rol decizional. Proiectul de lege a ajuns la circa 200 de pagini, incluzând amendamentele discutate, plecând de la un act de 50 de pagini.

Discuţiile şi votul final ar putea să aibă loc până la sfârşitul acestui an, în condiţiile în care preşedintele Traian Băseascu i-a avertizat pe deputaţi, printr-o scrisoare trimisă la jumătatea acestei luni, că aprobarea Ordonanţei 50 într-o formă "echilibrată" este una dintre condiţiile pentru primirea în ianuarie a celei de-a şasea tranşe din împrumutul de la FMI. Prioritatea pentru acest început de săptămâna va fi însă votul asupra Legii Bugetului.

Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, a precizat miercuri, că dacă raportul comisiei va trece de plen în forma în care este propus, atunci OUG50 în legătură cu creditele în derulare va mai produce efecte doar acolo unde actele adiţionale au fost însuşite de consumator prin semnătură.

În cadrul discuţiilor pe OUG50 din plenul Camerei Deputaţilor vor fi totuşi reluate şi amendamentele care au fost dezbătute în comisii, dar nu au întrunit numărul necesar de voturi. Pe parcursul procesului legislativ apăruseră şi amendamente care nu erau susţinute de parlamentari, aşa cum prevede procedura, iar acestea au fost anulate automat.

Reprezentanţii Partidului Naţional Liberal şi chiar unii dintre liderii grupurilor de clienţi nemulţumiţi ai băncilor au declarat săptămâna trecută că vor contesta legea la Curtea Constituţională, dacă va trece în forma aprobată de Comisia de buget-finanţe.

Pregătită timp de şase în bucătăriile interne ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului şi Consiliului Concurenţei, ordonanţa se află de aproape şase luni în dezbateri, pentru a fi transformată în lege. Guvernul şi-a însuşit proiectul propus de cele două instituţii, iar Senatul şi-a dat votul pentru transformarea în lege, fără a aduce modificări. Bancherii au contestat încă de la bun început aplicarea noilor reglementări şi pentru creditele în derulare, inclusiv cele garantate cu ipotecă, întrucât aceste prevederi exced cadrul Directivei Europene 48/2008, care a stat la baza OUG50.

Bancpost: Băncile ar putea să scumpească creditele noi

Băncile ar putea să aleagă, la extrem, să majoreze dobânzile la creditele noi, în situaţia în care va fi votat de Parlament amendamentul care obligă instituţiile de credit să refinanţeze automat împrumuturile din portofoliu în condiţiile afişate la ofertele curente, pentru a reduce impactul negativ asupra profitabilităţii, spune Mihai Bogza, preşedintele Bancpost. "Orice bancă va încerca să minimizeze un impact negativ asupra profitabilităţii. Vom vedea cum va fi legea în forma finală şi vom analiza. Decizia, la extrem, poate să fie modificarea preţului la creditele noi. Este posibil ca băncile să majoreze în aceste condiţii dobânzile la creditele noi." Bogza consideră totuşi că există o concurenţă foarte dură pe segmentul bancar. "Vedem o concurenţă puternică pe reluarea creditării şi recâştigarea cotei de piaţă." Bogza spune că a observat în ultimele luni o creştere a cererii de credite ipotecare şi de consum cu garanţii imobiliare. Claudia Medrega

Forma aplicată din iunie până în prezent

Forma aprobată de Comisia de buget-finanţe

Ce rămâne neclar