BCR/Erste pariază pe o creştere economică de 1,2% la anul

Autor: Ciprian Valentin Botea 20.12.2010

Economia ar putea înregistra o creştere uşoară de 1,2% în 2011 după o contracţie cumulată de circa 9% în ultimii doi ani, dar ieşirea din recesiune va fi una dificilă în contextul în care autorităţile trebuie să implementeze măsuri de ajustare fiscală, care vor pune şi mai multă presiune asupra consumului privat, spun analiştii BCR, cea mai mare bancă locală după active.

"Iesirea din recesiune va fi anevoioasă si încă presărată cu măsuri nepopulare pe care guvernul va trebui să le implementeze în vederea atingerii Ńintei ambiŃioase de deficit bugetar de 4,4% (standarde locale) agreate cu FMI si Uniunea Europeană", se arată într-un studiu al BCR.

Analiştii băncii apreciază însă că investiţiile au în continuare un potenţial ridicat de revenire, chiar dacă decizia Guvernului de a majora TVA de la 19% la 24% a determinat investitorii străini să-şi amâne o parte din investiţiile pe plan local.

În trimestrul al treilea din 2010 Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o scădere cu 2,5% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, în condiţiile în care doar industria, impulsionată de cererea externă, a continuat să susţină economia. Anul viitor, industria ar putea avansa cu 3-4%, potrivit estimărilor BCR.

Agricultura a fost surpriza negativă în trimestrul trei, în condiţiile în care s-a contractat cu 7,6%, generând o contribuţie negativă de 0,8 puncte procentuale la formarea PIB. Şi construcţiile au continuat să scadă în trimestrul trei.