Următorul şoc al economiei mondiale: Peste 100 de oraşe americane ar putea intra în faliment. Datoriile administraţiilor locale din SUA se ridică la 2.000 de mld. dolari, cele din Europa - 1.300 mld. euro

Autor: Adrian Voicu 21.12.2010

Peste 100 de oraşe americane ar putea intra în faliment în 2011, ca urmare a problemelor cu care se confruntă băncile.

Meredith Whitney, analist american care a previzionat contractarea pieţelor de credit, a descris datoriile locale şi ale statelor cea mai mare problemă cu care se confruntă economia americană, ca urmare a acestei probleme economia americană riscând să nu îşi revină, informează The Telegraph.

"După problemele de pe piaţa imobiliară, aceasta este a doua mare problemă a SUA şi cu siguranţă cea mai mare ameninţare adusă economiei americane", a declarat Whitney postului de televiziune CBS.

"Nu am niciun dubiu că vom vedea multe intrări în default pentru obligaţiunile municipale. Apreciez că 50 până la 100 de oraşe vor intra in faliment - chiar mai multe. Asta înseamnă datorii de mai multe sute de miliarde de dolari".

Oraşele şi statele americane au datorii de aproximativ 2.000 de miliarde de dolari.

În Europa împrumuturile contractate de administraţiile locale şi regionale s-ar putea ridica în acest an la 1.300 miliarde euro.

Conform publicaţiei, oraşe precum Detroit sau Madrid au probleme în a-şi achita datoriile. Săptămâna trecută agenţia de rating Moody's a atenţionat că ar putea retrograda ratingurile acordate oraşelor Florenţa şi Barcelona şi ar putea tăia ratingul regiuni Basce din nordul Spaniei. Ratingul Lisabonei a fost redus de Standard&Poor's în acest an, în timp ce obligaţiunile emise de Napolii şi Budapesta au rating apropiat de nivelul "junk". Datoriile Istanbulului sunt deja considerate "junk".

La 30 septembrie 2010, datoria publică locală din România se ridica la 11,29 miliarde lei (2,63 miliarde euro), reprezentând aproximativ 6% din totalul datoriei publice, din care 10,53 miliarde lei este datorie directă iar 750 milioane lei este datorie garantată.