BCE nu foloseşte măsurile neconvenţionale pentru finanţarea statelor - membru în Consiliul Executiv

Autor: Cojocaru Bogdan 21.12.2010

Banca Centrală Europeană (BCE) nu foloseşte măsurile de sprijin neconvenţionale pentru finanţarea guvernelor, ci pentru a asigura funcţionarea politicii monetare, a declarat Juergen Stark, membru în Consiliul Executiv al instituţiei financiare internaţionale, citat de Reuters şi preluat de Mediafax.

"Toate operaţiunile noastre sunt şi vor fi motivate de politica monetară", a declarat Stark pentru publicaţia germană Boersen-Zeitung. El a adăugat că programul prin care BCE cumpără obligaţiuni ale statelor din zona euro este temporar.

"Eurosistemul (băncilor centrale - n.r.) intră pe piaţă când apar disfuncţionalităţi. Am subliniat întotdeauna că programul este limitat în timp şi nu va deveni un instrument permanent", a afirmat Stark.

Declaraţia oficialului vine după ce ministrul francez de finanţe Christine Lagarde a declarat că Uniunea Europeană a încălcat toate regulile posibile pentru salvarea zonei euro.

Oficialul a calificat salvarea Irlandei şi Greciei şi crearea fondului drept "transgresiuni majore" faţă de Tratatul de la Lisabona. "Tratatul de la Lisabona este foarte clar. Nicio salvare".