Opinie Dragoş Damian - Personalitatea anului 2010 în sănătate: instituţia statului

Autor: Dragos Damian 21.12.2010

Sintagma de "Personalitatea Anului" este gustată de multă lume, inclusiv în mediile de afaceri, aceasta fiind utilizată în presă de ani buni de zile de revista americană Time. Un titlu de "Personalitatea Anului" încoronează eforturile unei instituţii ( individ sau entitate) care a marcat o schimbare fără precedent în viitorul comunităţii.

Aderând la acest concept de laudatio (elogiere), pe care mi l-a reamintit recent revista BUSINESS Magazin care a declarat personalitatea Anului 2010 "Exportatorul" (nimic mai adevărat), opinia mea este că personalitatea anului în sănătate este "Instituţia Statului", entitatea care încorporează Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Nu am niciun dubiu că - acţionând uneori empiric, adesea deconcertat şi întotdeauna în antipatia public - "Instituţia Statului" a restaurat controlul asupra sistemului sanitar oferindu-i fundamentul şi sansa la redresare şi evolutie înainte de ruinarea lui absolută.

Ministerul Sănătăţii a demarat descentralizarea spitalelor, un pas esenţial pentru turnura uneia dintre cele mai ineficiente şi (premeditat) prost administrate zone publice. Reorganizarea, privatizarea totală sau doar a managementului şi chiar închiderea unor structuri fără speranţă sunt paşi siguri către modernizarea segmentului de medicină terţiare.

Tot Ministerul Sănătăţii a declarat fără echivoc că va investi în medicina de urgenţă şi în medicina cancerului, exact domeniile în care sistemul sanitar are nevoie de ajutor pentru a garanta orizontul unei vieţi mai lungi şi sigure, de altfel domenii de reformă structurală în întreaga Europă.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a reformat principiile de compensare, eliberare şi decontare a medicamentelor, o placă turnantă pentru creşterea accesului mai multor pacienţi la medicamente şi pentru limitarea abuzurilor incredibile din domeniu.

Informatizarea sistemului sanitar, un "reload" care foloseşte o aplicaţie IT mai sigură va permite Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să automatizeze şi standardizeze costurile, fără de care nu există niciun fel de control şi predictibilitate în analiza, planificarea şi alocarea resurselor.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a ridicat substanţial standardele de etică şi profesionalism în utilizarea medicamentelor. Astfel, a creat premizele proiectului de trasabilizare a medicamentelor şi a aliniat astfel reglementările legislaţiei din domeniu la cerinţele UE; prevederea va asigura urmărirea cu stricteţe a traseului fiecărei cutii de la producător până la pacient excluzând riscul contrafacerilor şi reciclărilor dubioase.

Şi tot Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a finalizat şi ghidul referitor la publicitatea medicamentelor de uz uman. S-a creat astfel cadrul prin care întreaga activitate de publicitate şi promovare a medicamentelor se va face în mod responsabil pentru ca acestea să fie utilizate în siguranţă.

"Instituţia Statului" a reluat spuneam controlul asupra sistemului sanitar şi i-a oferit o şansă la viaţă şi de aceea eu cred că merit titlul de Personalitatea Anului 2010 în sănătate. Dar a fost construit doar un capăt de pod în acest moment şi mai este mult până se va spune ca s-a finalizat măcar prima etapă.

Pentru proiectelor strategice începute în acest an trebuie să se garanteze continuitatea şi în 2011, fără a mai fi blocate de interese politice sau comerciale şi de lipsa de educaţie managerială sau pur şi simplu de neglijenţa, nepăsarea sau incompetenţa celor responsabili.

În plus, 2011 are nevoie de iniţierea sau finalizarea unor proiecte structurale, de finanţări noi, asigurările private de sănătate, pachetul bazal şi o agenţie de tip medicamente-şi-alimente fiind doar câteva priorităţi pentru creşterea productivităţii şi controlului serviciilor medicale.

Coincidenţă sau nu "Instituţia Statului" are la cârmă de un an trei lideri a căror medie de vârstă este de sub 40 de ani. Asta vine să întărească o teorie care mi-ar plăcea să se confirme conform căreia când 51% din domeniul public va fi controlat de specialişti care şi-au petrecut mai mult de 51% din viaţă în capitalism atunci parteneriatul public-privat va funcţiona la turaţia maximă.

Dragoş Damian este CEO al Terapia Ranbaxy şi preşedinte APMGR (Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România)