Cât câştigă un angajat temporar în România?

Autor: Adelina Mihai 21.12.2010

Venitul net al unui muncitor calificat care lucrează cu contract de muncă temporară este de 946 de lei pe lună (225 de euro), în creştere cu 5% faţă de anul trecut, potrivit unui studiu realizat de firma de recrutare Trenkwalder pe un eşantion de 4.200 de angajaţi temporari. Salariile pe care le primesc angajaţii temporari sunt cu 30% mai mici decât cele ale angajaţilor cu contracte pe perioadă nedeterminată, media câştigului salarial la nivel naţional fiind de 1.340 de lei net (320 de euro) în luna octombrie, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Salariile angajaţilor temporari au stagnat la jumătatea acestui an, după ce în primul trimestru au înregistrat o creştere de 12% faţă de 2009.

"Crescând nivelul taxării, al fiscalităţii, fondul de salarii a fost menţinut la acelaşi nivel ca înainte de creşterea TVA", a spus Bogdan Florea, directorul general al companiei Trenkwalder. De cele mai mari creşteri salariale au avut parte angajaţii temporari care lucrează în firmele din IT şi din sectorul bancar, în timp ce în producţie s-au observat creşteri salariale reduse sau stagnări. Printre companiile- client ale Trenkwalder se numără BCR, Raiffeisen Bank, Nokia, Continental Automitive Systems, Ambient, Leoni Wiring Systemes sau Siemens.

Florin Godean, directorul de marketing şi vânzări al firmei Adecco România, spune însă că nu se poate vorbi de o creştere a salariilor angajaţilor din regim temporar fără o creştere a veniturilor obţinute de angajaţii permanenţi.

"În momentul în care o firmă decide să facă o creştere salarială, aceasta se aplică atât angajaţilor permanenţi, cât şi celor temporari. Angajatorul nu face discriminare pozitivă, nu creşte salariile angajaţilor temprorari fără să facă o creştere şi pentru cei permanenţi şi invers", a spus Godean. În prezent, legea spune că o companie nu poate angaja în regim temporar o persoană cu un salariu mai mic decât un angajat permanent, de pe aceiaşi poziţie.

În general, companiile folosesc forţa de muncă temporară pentru a-şi reduce din costuri şi plătesc câte un comision cuprins între 7 şi 20% firmelor care se ocupă cu recrutarea, selecţia, evaluarea şi salarizarea acestor angajaţi.Folosirea contractelor de muncătemporare se face prin intermediul unor firme precum Adecco, Lugera& Makler, Manpower sau Trenkwalder. Unul din beneficiile angajării în regim temporar îl reprezintă faptul că oferă angajatorului posibilitatea de a renunşa mai uşor la acest tip de angajaţi în cazul în care producţia scade, nefiind obligaţi să negocieze cu aceştia pachete compensatorii sau să negocieze cu sindicatele procesul de restructurare.