Vor fi falimentele municipalităţilor criza anului 2011?

Autor: Gabriel Razi 21.12.2010

Dup ce a trimis în haos băncile şi economii naţionale din întreaga lume, criza economică mondială ameninţă să pună în genunchi şi bugetele locale ale unora dintre cele mai importante oraşe din Statele Unite şi Europa, scrie The Guardian.

Mai mult de 100 de oraşe din SUA riscă falimentul în 2011, după ce datoriile lor totale au atins 2.000 de miliarde de dolari. În Europa, împrumuturile contractate de autorităţile locale şi regionale sunt estimate să atingă 1.300 de miliarde de euro până la finalul acestui an. Oraşe precum Detroit sau Madrid nu mai reuşesc în prezent să facă faţă cu plata creditelor, având dificultăţi mari în plata serviciilor publice de bază, cum ar fi cele de curăţenie stradală.

Recent, agenţia de rating Moody's a redus cotaţia Ţării Bascilor şi a atras atenţia că oraşe precum Barcelona sau Florenţa ar putea fi următoarele pe listă. Ratingul Lisabonei a fost deja redus de agenţia de rating Standard & Poor's, în timp ce Napoli şi Budapesta se pregătesc să se alăture Istanbulului în clubul municipalităţilor cotate cu ratingul "junk".

Statele americane au consumat cu 1.000 de miliarde de dolari mai mult decât au colectat din taxe şi impozite, fondurile de pensii aflându-se acum în pericol, conform afirmaţiilor făcute în cadrul programului numit sugestiv "Ziua Socotelilor" difuzat de televiziunea CBS.

În Euroa, oraşele s-au bazat, în mod tradiţional, mai mult pe finanţarea bancară şi injecţiile de la guvern, decât pe emisiuni de obligaţiuni însă criza economică a determinat decidenţii de la nivel local să îşi schimbe sursele de finanţare. Comunităţile autonome din Spania, Valencia şi Catalunia au emis obligaţiuni pentru propriii cetăţeni după ce pieţele financiare le-au închis uşa în nas.

Totuşi, Spania încearcă acum să recapete încrederea investitorilor, autorităţile de la Madrid susţin că cele 17 regiuni ale sale îşi vor atinge până la finalul acestui an ţintele de buget. Deficitul mediu al comunităţilor autonome este de 1,24% în primele nouă luni ale anului însă analiştii au atras atenţia că finanţele spaniole mai trebuie să treacă prin multe teste până vor putea fi considerate stabile.

În Italia, după ce Florenţa a întrat în colimatorul S&P, Veneţia a fost nevoită să scoată la vânzare unele obiective turistice pentru a-şi putea finanţa deficitul.