Dezvoltatorii de malluri reîncep ofensiva: doi sibieni anunţă al 4-lea mall din Oradea

Autor: Cristi Moga 21.12.2010

Dezvoltatorii de centre comerciale par să fi uitat de criza din consum şi reîncep să anunţe proiect după proiect, cea mai recentă ţintă fiind Oradea, oraş în care oamenii de afaceri Klaus Reisenauer şi Kurt Wagner vor să ridice al patrulea proiect de mari dimensiuni.

Investitorii, care controlează firma Oasis Development, spun că vor începe în primăvara anului viitor lucrările la proiectul Prima Shopping Center pentru care au semnat antecontracte cu retaileri care vor ocupa mai mult de jumătate din spaţiile centrului comercial de 24.000 mp. Printre viitorii chiriaşi se numără Kaufland, Lidl, C&A şi Drogerie Markt. Investiţia în acest proiect, situat pe amplasamentul fostei fabrici Înfrăţirea din Oradea, este de 50 mil. euro.

În Oradea sunt operaţionale în prezent proiectele Lotus Center şi ERA Shopping Park, în timp ce mallul Tiago a dat faliment după ce dezvoltatorii proiectului nu au reuşit să atragă suficienţi chiriaşi în vederea inaugurării. Mallul a fost scos la licitaţie, iar anul viitor omul de afaceri Gabriel Popoviciu intenţionează să îl redeschidă, sub denumirea Oradea Shopping City.

Pe lângă aceste proiecte, în care funcţionează şi două hipermarketuri Carrefour, în Oradea mai sunt operaţionale şi două unităţi Real, precum şi magazine cash & carry ale companiilor Metro şi Selgros.

În aceste condiţii, cine va mai finanţa un al patrulea mall în Oradea? Reprezentanţii companiei spun că finanţarea va fi asigurată din surse proprii, după ce în ultimele luni compania a livrat proiecte cu o valoare cumulată de 14 mil. euro.

Oasis controlează terenuri cu o suprafaţă de circa 70 ha în mai multe oraşe din ţară, o parte fiind deţinute în coproprietate cu firma austriacă Real4You, şi a realizat două galerii comerciale mai mici, Family Center, în Botoşani şi Giurgiu, precum şi prima etapă a unui proiect în Sibiu, unde a inaugurat un magazin OBI.