Cum au pus pe picioare peste 3.000 de oameni rafinăria Petromidia în 42 de zile

Autor: Roxana Petrescu 21.12.2010

Peste 3.000 de oameni şi 52 de companii au lucrat timp de 42 de zile pentru revizia generală a platformei Petromidia, astfel că începând cu 2011 Rompetrol Rafinare, una dintre puţinele unităţi de procesare a ţiţeiului care mai sunt active pe piaţa locală, va putea funcţiona la o capacitate de 5 milioane de tone.

Kazahii de la KazMunaiGaz, companie de stat care controlează acum grupul Rompetrol în proporţie de 100%, spun că investiţiile totale realizate în această perioadă au ajuns la peste 43 de milioane de dolari, aşa că practic, în fiecare zi a reviziei generale, compania a investit peste un milion de dolari în echipamentele de pe platforma de la Năvodari.

Reviziile generale sunt programate din cinci în cinci ani pentru unităţile de rafinare, în cazul Rompetrol lucrările desfăşurându-se în intervalul 20 septembrie - 1 noiembrie. Ieri compania a anunţat că toate instalaţiile de producţie care au intrat în procesul de revizie au fost repornite.

Creşterea capacităţii de rafinare de la Petromidia, cel mai important activ al Rompetrol, este unul dintre obiectivele majore ale kazahilor din moment ce acţionarii grupului se confruntă cu un excedent de resurse, dar şi cu un deficit de unităţi de rafinare. Mai mult, Rompetrol ocupă al treilea loc în topul exportatorilor din România, iar finalizarea acestui proiect va duce la consolidarea poziţiei companiei mai ales în contextul în care grupul este prezent în pieţe precum Franţa, Spania, Bulgaria, Moldova sau Georgia, unde sunt deja trasate planuri de expansiune.

"Lucrările şi investiţiile realizate susţin obiectivele stabilite de grup pentru 2011, atingerea unei capacităţii de procesare a rafinăriei de peste 5 milioane de tone de materie primă pe an şi îmbunătăţirea nivelului de eficienţă operaţională şi de siguranţă pe platforma Petromidia", declară Alexandru Nicolcioiu, vicepreşedintele diviziei de rafinare şi petrochimie a grupului Rompetrol.

Strategia din domeniul rafinării pe care o adoptă acţionarii Rompetrol este complet diferită de cea pe care merg rivalii de la Petrom. Astfel în timp ce Rompetrol mizează pe creşterea capacităţii de rafinare şi a exporturilor, toate alimentate de un proprietar extrem de bogat în resurse, Petrom a ales să închidă o unitate de rafinare, Arpechim, şi să diminueze capacitatea de rafinare la Petrobrazi, această unitate urmând să fie alimentată exlcusiv cu petrolul pe care Petrom îl extrage din România.

Potrivit reprezentanţilor Rompetrol, lucrările de revizie au fost coordonate de Rominserv, contractorul general al grupului Rompetrol, fiind implicate 52 de companii şi 3.100 de oameni.

"În rafinărie şi petrochimie au fost executate lucrări la 600 de utilaje şi 2.000 de conducte, integrarea a peste 400 de instalaţii şi dispozitive, dar şi implementarea a 61 de noi proiecte", mai spun sursele citate.

Finalizarea reviziei generale anul acesta va fi un plus pentru Rompetrol în 2011, în contextul în care majoritatea jucătorilor din piaţă estimează că cererea de produse petroliere va stagna, punând punct astfel scăderilor înregistrate în ultimii doi ani de criză.