Pactul armelor nucleare dintre SUA si Rusia, aproape de ratificare în Congres

Autor: Radu Racu 22.12.2010

Senatul american decide miercuri în privinţa unui pact cu Rusia pentru neproliferare nucleară, iniţiat de preşedintele Barack obama, decizie politică ce ar putea schimba perspectiva ameninţătoare a armelor de distrugere în masă în următoarele decenii, scrie Reuters.

Acordul START, care prevede reducerea numărului de arme atomice la 1.550 în următorii şapte ani, a trecut deja uşor de câteva proceduri de vot în Senat şi se îndreaptă spre votul final care va fi pronunţat vineri.

"Suntem pe punctul de a scrie următorul capitol în istoria de 40 de ani a ameninţării nucleare", a declarat senatorul democrat John Kerry. Pentru a trece, actul normativ are nevoie de votul a două treimi din cei 100 de senatori. O procedură legislativă anterioară votului final a câştigat 67 de voturi , după ce 11 senatori republicani s-au raliat democraţilor.

De cealaltă parte, Rusia a fost săracă în dezbateri politice legate de tratat. Duma de stat nu a iniţiat încă nicio procedură de vot iar preşedintele Medvedev a anunţat ferm că nu va fi făcut niciun pas în acest sens până ce acordul START nu va fi aprobat în senatul american.