După ce au lansat prima rachetă spaţială românească, inginerii de la ARCA lucrează la prototipul primului avion supersonic românesc

Ziarul Financiar 22.12.2010

ARCA a lansat, pe 1 octombrie, prima rachetă spaţială românească, Helen 2, din largul Mării Negre, realizând astfel primul zbor din cadrul competiţiei Google Lunar X Prize, care vizează trimiterea unui robot pe suprafaţa Lunii de o organizaţie privată, scrie Gândul.

Avionul E-111 la care ARCA a lucrat în ultimul an este destinat extinderii capacităţilor asociaţiei de lansare a rachetei Haas II, pentru competiţia americană Google Lunar X Prize, precum şi dezvoltării tehnologiilor pentru turismul spaţial.

Anunţul a fost făcut miercuri de preşedintele ARCA, Dumitru Popescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Prezentarea programului avionului experimental supersonic E-111, cu câteva zile înainte de Crăciun şi la câteva zile de la Centenarul zborului primului avion cu reacţie din lume, realizat de Henri Coandă, nu este întâmplătoare. Am ales acest moment pentru că dorim ca cei care vor vedea acest anunţ să se bucure de existenţa unui program major, pozitiv, inspiraţional, pe care România îl aşteaptă de 20 de ani. Un program în care să spere, un program care să însemne progres. Avionul supersonic E-111 este un asemenea program", a declarat Dumitru Popescu, potrivit unui comunicat ARCA. Citiţi mai multe despre primul supersonic românesc pe www.gandul.info.