După ce anul acesta a obţinut 6,5 mld. euro din privatizări, Polonia va vinde încă 300 de companii în 2011

Autor: Gabriel Razi 22.12.2010

Polonia, una dintre economiile europene cel mai puţin afectate de criză, intenţionează să vândă în 2011 încă 300 de companii, după ce începând cu 2007 a scos de sub administraţia statului peste 400 de companii.



În acest an executivul de la Varşovia a reuşit să listeze la bursă PZU, una dintre cele mai mari companii de asigurări de pe piaţa din Polonia, tranzacţia fiind evaluată la peste două miliarde de euro, şi să listeze bursa de la Varşovia, scrie Bloomberg.

Valoarea totală a acordurilor de privatizare semnate de executivul polonez pe parcursul acestui an se ridică la 6,5 miliarde de euro. În ultimul trimestru al anului, autorităţile au mai adus 250 de milioane de euro în conturile statului după ce au vândut peste 30 de companii mici cu domenii de activitate precum colectarea de fier vechi sau producţia de materiale ignifuge.

Privatizarea este o cursă contra cronometru

Guvernul polonez dă semne că vrea să scape cât mai repede de ultimele reminiscenţe ale companiilor de stat din era comunistă. Mişcarea le va permite polonezilor să facă infuzii suplimentare de fonduri în bugetul de stat pentru a putea ţine sub control deficitul.

Premierul Donald Tusk speră să obţină 13 miliarde de euro din privatizări până în 2013, fiind într-o cursă contra cronometru pentru a satisface promisiunile făcute în campania electorală din 2007, atunci când a promis că va elimina prezenţa statului în economie.

"Era şi timpul să facă asta. Guvernul trebuie să îşi facă curăţenie în portofoliu cât de repede poate şi în orice fel posibil", crede Janusz Jankowiak, economistul-şef al unui think-tank polonez.

Piaţa poloneză de fuziuni şi achiziţii s-a triplat, în acest an finalizându-se 182 de tranzacţii, faţă de doar 94 în 2009. Creşterea se datorează în mare parte preluării celei de-a treia bănci de pe piaţa poloneză, Bank Zachodni, de către Banco Santander pentru 4 miliarde de euro. Statul polonez a reuşit în această toamnă să vândă pentru aproape două miliarde de euro compania Energa, cel mai important producător de energie electrică din Polonia ce deserveşte 3 milioane de locuinţe şi 300.000 de companii, grupului local PGE.

"PGE este o companie-cheie, iar acum are în faţă cel mai mare program de invesitiţii din istoria sa", spunea după încheierea tranzacţiei ministrul trezoreriei Aleksander Grad.

Vând şi companiile mici

Totuşi, chiar dacă marii coloşi industriali aduc cea mai mare parte a fondurilor, executivul polonez nu neglijează companiile mici aflate în portofoliulul său. Ministerul trezoreriei a publicat anunţuri de vânzare pentru crescătorii de porci, producători de miere de albine, explozibili şi chiar spa-uri.

"Vânzarea unor astfel de companii este un model nou pentru noi. Le facem publicitate cât de mult putem", spune viceministrul Leszkiewicz. Singurul producător de cupru din Polonia, KGHM Polska Miedz, a fost printre cei mai activi cumpărători de pe piaţă în acest an, după ce a reuşit să încheie cinci tranzacţii, printre care operatorul de centre de colectare a fierul vechi Centrozlom.

Alţi cumpărători au fost compania energetică finlandeză Fortum, Biosyntec din Franţa sau Apis-Vita din Slovenia.

Mină de aur pentru companiile de consultanţă

Valul privatizărilor este o adevărată mină de aur pentru companiile de consultanţă.

Cu toate că gigantul KPMG conduce topul firmelor care au oferit consultanţă pentru tranzacţii pe piaţa poloneză (atât statului, cât şi companiilor private) evaluate la 7 miliarde de euro, în top se află şi companii poloneze precum Budoserwis sau DGA.

Cu toate că Polonia îşi accelerează acum programul de privatizare a companiilor de stat, alte state din Europa Centrală şi de Est şi-au încheiat deja campaniile de privatizare.

Ungaria se concentrează acum pe creşterea valorii activelor deţinute de stat, în timp ce Cehia a dizolvat mecanismele de privatizare acum cinci ani, cu toate că încă deţine controlul asupra companiei energetice CEZ, asupra producătorului de bere Budweiser sau asupra operatorului aerian CSA.