Ce nu le-a dat Băsescu francezilor încât au amânat Schengen?

Autor: Iulian Anghel 22.12.2010

Unii dintre politicienii români au pus opoziţia Franţei faţă de aderarea României la Schengen pe seama neonorării unor promisiuni privind unele contracte comerciale. Însă nimic nu a fost lămurit nici la o zi după decizia Parisului şi a Berlinului de a bloca intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, anume că România nu va accepta să fie discriminată nici măcar de cele mai mari puteri ale UE - Franţa şi Germania -, cu referire la refuzul Parisului şi al Berlinului de a accepta ţara în Schengen nu şi-au găsit ieri explicaţia. Ce înseamnă, practic, această ameninţare? Imposibil de spus în acest moment. Consilierul său pe probleme europene, fostul comisar european, Leonard Orban, este mai ponderat. El a admis, într-un interviu pentru RFI, că nu există un "plan B" faţă de aderarea la Schengen.

Dar dincolo de declaraţii politice de uz intern, la Bucureşti s-a creat un curent negativ. De la preşedintele socialist, François Mitterand, care, în 1997, înaintea summit-ul Alianţei Nord-Atlantice de la Madrid, s-a opus aderării României la NATO în primul val, nicio administraţie a Franţei nu a fost atât de potrivnică faţă de "sora ei mai mică". Care este explicaţia unei atât de bruşte schimbări?

Fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, a vorbit - fără a dori să dea detalii - că ar fi vorba despre nişte contracte comerciale promise de Băsescu lui Sarkozy care nu au fost finalizate. Totul a fost lăsat de demnitar la nivel de speculaţie. Ce se ştie însă este că Sarkozy a insistat ca România să construiască reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă cu firma franceză Areva, iar Bucureştiul nu a răspuns afirmativ.

În alţi termeni, dar legat tot de contracte comerciale, senatorul PSD Titus Corlăţean a susţinut că schimbarea Franţei se datorează faptului că firmei franceze Vinci (care ar fi trebuit să construiască autostrada Comarnic-Braşov, dar s-a retras în urmă cu câteva luni) i s-ar fi cerut mită - acuzaţie cu trimitere la presupusa corupţie din partidul de guvernământ. Dincolo de aceste acuzaţii însă, şi puterea, şi opoziţia au susţinut că României i s-a făcut o nedreptate.

Politicienii din Vest au tăcut, dar presa a relatat pe larg şi a susţinut că României şi Bulgariei li s-a trântit uşa în nas.