Listarea Fondului Proprietatea ridică acţiunile BVB şi iFond

Autor: Adrian Cojocar 22.12.2010

Titlurile operatorului bursier de la Bucureşti (BVB) şi cele ale fondului iFond Financial (IFR), listat recent pe Bursă, au cunoscut aprecieri importante în decembrie după ce investitorii au luat cu asalt aceste titluri în aşteptarea listării Fondului Proprietatea de luna viitoare.

Acţiunile BVB au avansat cu 13% de la începutul lunii şi au atins ieri un nou maxim pentru acest an, de 41 de lei, în timp ce titlurile iFond au câştigat 7,5% şi au ajuns la 230 de lei, după ce investitorii le-au putut achiziţiona cu 202 de lei în oferta publică derulată în august.

Practic investitorii mizează pe faptul că odată cu listarea FP la Bursă lichiditatea de pe piaţă va creşte considerabil, ceea ce ar urca afacerile BVB, care se bazează în special pe comisioanele de tranzacţionare.

Investitorii care cumpără la IFR pariază că acţiunile Fondului Proprietatea vor cunoaşte o apreciere importantă faţă de preţurile din prezent, ceea ce ar urca şi activele fondului administrat de societatea de brokeraj Intercapital Invest.

De la începutul lunii, indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai importante zece companii listate, a câştigat 1%.