Chinezii pun la picioarele Europei o parte din cea mai mare rezervă valutară din lume

Autor: Gabriel Razi 23.12.2010

Oficialii chinezi au anunţat că vor folosi o parte din rezerva valutară de peste 2.600 de miliarde de dolari a ţării pentru a cumpăra obligaţiuni emise de ţările europene, scrie The Wall Street Journal. Acesta este al doilea mesaj de susţinere în numai câteva zile.

Autorităţile comuniste de la Beijing şi-au arătat disponibilitatea de a susţine statele europene cu probleme, motivând că Uniunea Europeană rămâne o piaţă-cheie pentru plasamentele în titluri de stat.

"China este pregătită să susţină ţările din zona euro în lupta cu criza şi pentru a-şi relansa economiile", susţine Jian Yu, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe de la Beijing.

Pe tot parcursul anului, China s-a arătat foarte interesată de problemele cu care s-a confruntat Europa. În luna octombrie, Beijingul şi-a arătat întreaga disponibilitate de a finanţa Grecia prin achiziţia de obligaţiuni de stat emise de Atena, în momentul când autorităţile elene vor decide să emită noi titluri.

Recent, contactele dintre oficialii chinezi şi cei portughezi s-au intensificat, totul culminând cu vizita pe care ministrul de finanţe portughez Fernando Teixeira dos Santos a făcut-o la Beijing. Cu toate că niciun oficial chinez nu a făcut încă declaraţii "fără perdea" referitoare la sumele ce vor fi direcţionate în conturile guvernului de la Lisabona, analiştii estimează că statul chinez va cumpăra în viitorul apropiat obligaţiuni portugheze de 4-5 miliarde de euro.

Vicepremierul chinez Wang Qishan nu a făcut eforturi pentru a-şi masca satisfacţia că UE şi FMI fac toate eforturile pentru a asigura stabilitatea continentului.

La sfârşitul acestui an, liderii europeni au ajuns la un consens pentru consituirea unui fond permanent de urgenţă la nivelul UE, menit să protejeze ţările de posibilele derapaje din viitor.

Totuşi Grecia şi Irlanda se vor afla şi anul viitor într-o convalescenţă prelungită după ce au fost salvate de la dezastru cu ajutorul fondurilor UE şi ale FMI, iar Spania şi Portugalia sunt cotate ca următoarele pentru a fi puse în genunchi de investitori.

Deşi pieţele au reacţionat pozitiv după aprecierile venite din parea Chinei şi după ce autorităţile de la Beijing şi-au exprimat în mod direct intenţia de a-şi plasa o parte din uriaşa rezervă valutară în Europa, economiile fragile ale continentului continuă să sufere după ce agenţiile de rating au atras deja atenţia Portugaliei, Belgiei şi Spaniei.