BNR: Dobânzile la credite, un factor secundar care influenţează negativ activitatea companiilor

Autor: Ciprian Botea 26.12.2010

Dobânzile la credite şi cursul de schimb sunt factori secundari care influenţează negativ activitatea companiilor din industrie şi construcţii, principalele elemente care frânează producţia fiind nivelul redus al cererii şi blocajul financiar, arată un sondaj realizat de Banca Naţională în rândul agenţilor economici.

O influenţă negativă de intensitate relativ scăzută vor continua să exercite nivelul ridicat al ratelor dobânzilor bancare (în opinia a 9 la sută din totalul companiilor industriale şi de construcţii) şi evoluţia cursului de schimb al monedei naţionale (în proporţie de 10 la sută)", potrivit celui mai recent buletin de conjunctură publicat de BNR.

Cererea deficitară a fost indicată ca fiind principalul factor de frânare a producţiei de către 40% dintre companiile din industrie şi 28 dintre firmele de construcţii. În cazul respondenţilor care activează în construcţii, 54% dintre aceştia au inducat blocajul financiar ca fiind cel mai important obstacol.

Nivelul dobânzilor bancare este considerat un factor secundar de frânare a activităţii agenţilor economici în condiţiile în care în ultimele luni costul creditelor acordate companiilor s-a redus simţitor. Dobânda medie la împrumuturile noi acordate companiilor a coborât în noiembrie la 9,86% pe an, fiind cu circa şase puncte procentuale sub nivelul din urmă cu un an, conform statisticilor BNR.