Creditul privat a crescut cu 0,5% în noiembrie, datorită împrumuturilor în valută

Autor: Ciprian Botea 27.12.2010

Soldul creditelor acordate de bănci populaţiei şi companiilor a crescut în noiembrie cu 0,5% faţă de luna anterioară, până la 207,9 miliarde lei (echivalentul a 48,5 mld. euro), arată datele publicate de BNR. Faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, creditul neguvernamental a crescut cu 3,5%.

Creşterea creditului privat se datorează în continuare împrumuturilor în valută, care au avansat luna trecută, la valori expirmate în lei, cu 1,2% faţă de octombrie şi cu 8,2% faţă de sfârşitul lui noiembrie 2009, ajungând la 130,8 miliarde lei (echivalentul a 30,5 mld. euro). Exprimat în euro, soldul creditelor în valută a crescut cu 0,8% în noiembrie.

În schimb, valoarea împrumuturilor în moneda naţională s-a contractat atât faţă de luna anterioară, cât şi faţă de aceeaşi periodă a anului trecut, cu 0,6% respectiv 3,6%. Soldul creditului neguvernamental în lei ajungea în noiembrie la 77 miliarde lei.

În paralel, creditul guvernamental a crescut în noiembrie cu 8,2%, la 58,3 miliarde lei.

Statisticile referitoare la creditare au fost distorsionate în ultimele luni de refinanţările de credite, băncile raportând credite noi fără ca de fapt să fie acordate finanţări noi la nivelul pieţei. În acelaşi timp, unele bănci continuă să mute credite în străinătate pentru optimizarea bilanţurilor.