Vlădescu: L-aş premia pe cel care divulgă un evazionist de 1 mil. euro

Autor: Razvan Voican 28.12.2010

Proiectul de impozitare a averilor mari este un pas înainte pentru controlul evaziunii fiscale, iar eficienţa acestui ar putea creşte dacă Fiscul ar institui un sistem de recompensare a celor care dau în vileag mari evazionuişti, afirmă Sebastian Vlădescu, fost ministru al finanţelor.

"Aş susţine un gen de recompensă pentru cine aduce un evazionist mare, de un milion de euro, de exemplu. Şi nu mă gândesc la un premiu în bani, ci sub forma unui credit fiscal (diminuare a impozitului datorat într-o anumită limită)." Impozitarea averilor mari reprezintă unul dintre proiectele pe care Vlădescu nu a apucat să le ducă la capăt în al doilea mandat de ministru care s-a încheiat prin remaniere la începutul lunii septembrie, proiectul făcând parte din pachetul legislativ convenit cu FMI pentru reducerea evaziunii fiscale.

Succesorul său, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat recent că la nivel tehnic proiectul a fost finalizat, urmând să mai aibă loc discuţii la nivel politic. Finanţele intenţionează să taxeze în principal active de valoare mare precum vile sau iahturi care nu sunt declarate conform realităţii, conturile bancare urmând a fi exceptate de teama unor retrageri mari de depozite din bănci. Guvernul se angajase faţă de FMI să promoveze acest proiect prin ordonanţă de urgenţă până la sfârşitul anului.

Săptămâna trecută a fost introdusă în Codul fiscal o prevedere conform căreia veniturile personale nedeclarate vor fi taxate cu 16%.