Creşte numărul tranzacţiilor private cu acţiuni ale principalelor site-uri sociale. Valorează Facebook 56 miliarde de dolari?

Autor: Adrian Voicu 28.12.2010

Numărul tranzacţiilor cu acţiuni ale unor companii private nelistate la bursă, precum Facebook, Twitter şi LinkedIn a înregistrat o creştere puternică în ultimele luni, sugerând interesul investitorilor în start-upurile IT, scrie Wall Street Journal.

Deşi companiile care realizează site-uri de socializare s-au arătat reticente în a se lansa pe bursă, acestea au acţiuni pe care le oferă de obicei angajaţilor sau investitorilor care au făcut investiţii în aceste servicii. Prin tranzacţii private, o parte din angajaţi sau investitori încearcă să iasă în timp ce alţi investitorii încearcă să se alăture acestor business-uri.

Creşterea numărului de astfel de tranzacţii din ultima lună indică interesul tot mai puternic al investitorilor, deşi pe piaţă există temeri că prin astfel de tranzacţii se evită reglementările pieţei şi nu pot fi verificate aşteptările investitorilor.

Tranzacţii puternice au fost înregistrate şi de acţiunile Facebook, după ce în noiembrie fondul de investiţii Accel Partners a început să vândă 15% din participaţia deţinută în cadrul companiei, primind în schimb 517 milioane dolari, conform unor surse citate de WSJ. Tranzacţia ar fi urcat valoarea Facebook la 35 miliarde dolari. Ulterior tranzacţiei, valoarea acţiunilor Facebook pe pieţele de trading privat SharesPost şi SecondMarket a urcat cu aproape 25%, la peste 56 miliarde dolari.

Şeful Facebook Mark Zuckerberg a declarat că nu se grăbeşte să listeze Facebook, un investitor în cadrul companiei, Peter Thiel, declarând chiar în septembrie că Facebook nu se va lista cel puţin până în 2012.